Cecilie skal passe på at nye E134 ikke blir en asfaltjungel

Landskapsarkitekt: Cecilie Schjøtt-Høiholt ved grøntområdet på Trollerudmoen.

Landskapsarkitekt: Cecilie Schjøtt-Høiholt ved grøntområdet på Trollerudmoen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

9.500 planter skal forhindre nye E134 fra å bli kun asfalt og betong.

DEL

Det er Statens vegvesen som på sin nettside skriver at når ny E134 Damåsen-Saggrenda åpner, så skal plantene sørge for at veien blir mer enn kilometervis med betong, stein og asfalt.

Slik ser listen over planlagt beplantning ut på den nye veistrekningen:

  • 2.500 trær (1.238 bartrærog 1.221 løvtrær)
  • 4.500 busker
  • 2.400 stauder

Blomster

Rundkjøringen på Darbu blir beplantet med krokus. Det er landskapsarkitekt Cecilie Schjøtt-Høiholt i Statens vegvesen spent på hvordan vil klare seg.

Veivesenet skriver at resten av staudene fordeler seg på en lekplass i Landstads gate, og langs et bekkeløp som legges om på Tislegård.

To av delprosjektene som allerede er åpnet og tatt i bruk har fått sin del av plantene. Trollerudmoen som åpnet sommeren 2016, og fylkesvei 72 mot Darbu som åpnet i fjor høst.

– Nær 10.000 planter kan kanskje høres mye ut, men det er ikke så mye når vi vet hvor store områder disse plantene fordeler seg på, sier landskapsarkitekten til Statens vegvesen.

Her ved Landstadsgate anlegges lekeplass, med grønne innslag.

Her ved Landstadsgate anlegges lekeplass, med grønne innslag. Foto:

Støydemping

Andre miljøtiltak som er satt i verk allerede er støydemping på om lag 125 boliger. Denne sommeren og høsten skal det også settes opp flere kilometer med støyskjermer og støyvoller langs veianlegget.

LES OGSÅ: Nå monteres støyskjermer langs nye E134 

Ved Tislegård skal det også bygges en helt ny lekeplass på vestsiden av veien nær skolen. Den skal også få sin andel av grønne vekster.

Hardføre planter

I tillegg til dette skal det også legges ut over 2.500 kvadratmeter med såkalt sedumdekke eller sedummatter. Det er matter med hardføre og lettstelte planter av ulike bergknapparter.

LES OGSÅ: Se, nå begynner skiltene å komme på plass 

Sedum er nøysomme stauder/planter med lav vekst. De er sukkulente, det vil si at de har egen evne til å lagre vann og derfor tåler lange tørkeperioder. Disse plantemattene blir hovedsakelig lagt i rundkjøringer og på taket av tekniske bygg og bomboder.

Tross varmen og tørken, så er det blitt ganske grønt i krysset og tverrveien ved Trollerudmoen etter to år.

Tross varmen og tørken, så er det blitt ganske grønt i krysset og tverrveien ved Trollerudmoen etter to år. Foto:

Artikkeltags