Gå til sidens hovedinnhold

Eiendomsskatten, sosial eller usosial - bør opphøre uansett

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Eiendomsskatten er et yndet tema i alle valgkamper. Slik også i år. SV, FrP, Høyre har alle vært på banen i sakens anledning.

Det er liten tvil om at pengene som eiendomsskatten genererer, kommer godt med i kommunenes økonomi. Slik også her i Kongsberg. Som politikere får vi udiskutabelt mer penger å rutte med når den kommunale tjenesteproduksjonen skal planlegges. Gjennom eiendomsskatten blir det mer penger til skole, eldreomsorg og andre viktige områder i samfunnet.

Samtidig er det liten tvil om at denne skatten ofte slår ut på en svært uheldig måte. Jeg skal ikke her repetere de kjente argumentene for dette, men det er bl.a. udiskutabelt slik at skatten for mange er en skatt på lånte midler.

Jeg mener oppriktig at vi burde kutte ut eiendomsskatten. Derimot burde hver enkelt kommune ha anledning til å innføre en egen kommuneskatt. En skatt som ikke tar utgangspunkt i eiendommen, men inntekten til den enkelte. Selvsagt kan man argumentere for skjeve utslag av en slik modell også, men jeg mener at det allikevel er langt å foretrekke fremfor eiendomsskattemodellen.

Til en slik kommuneskatt, som vil være et prosentpåslag i tillegg til den vanlige skatten, skal det være et krav at kommunen synliggjør hva pengene går til. Først og fremst av pedagogiske årsaker. Når innbyggerne får synliggjort at pengene går til skole, kulturskole, eldreomsorg etc., så er det langt lettere å akseptere skatten.

Hvor stor denne kommuneskatten ev. skal være, vil være opp til kommunestyret, slik samme myndighet i dag bestemmer nivået for eiendomsskatten.

Kommentarer til denne saken