Gå til sidens hovedinnhold

Skrantesjuke påvist i Flesberg

Artikkelen er over 3 år gammel

Skrantesjuke ble nylig påvist hos ei eldre elgku fra Flesberg kommune.

Elgkua viste en uvanlig adferd. Dyret ble derfor avlivet av jegere.

Ifølge veterinærinstituttet ble det tatt prøver av dyret,  og dette bidro til å påvise skrantesjuke som er et mer folkelig navn på Chronic Wasting Disease.

Skrantesjuke er en svært alvorlig dyresykdom. Denne sykdommen er grunnen til at et stort antall villrein i Nordfjella ble slaktet ned i 2017. Dette er også årsak til at det i fjor ble innført forbud  mot å mate rådyr og annet hjortevilt i fjor vinter.

Les også: Fortsatt forbudt å mate rådyr

Fant likheter

Veterinærinstituttet har tidligere påvist skrantesjuke  hos to elgkyr fra Selbu og ei elgku fra Lierne, og  undersøkelsene så langt viser at dette er samme type CWD som hos de tre andre elgene.

I en artikkel veterinærinstituttet har publisert på nettstedet hjortevilt.no, opplyses det at dyret led av flere plager. Det har bidratt til at dyret viste unormal oppførsel.

Det ble også påvist en kreftsvulst i hodet og dyret fått i tillegg høyre hofte ut av ledd.

Les også:   Vil ikke redusere bestanden av frykt for skrantesyke

Interessert i dokumentasjon

– Funn hos denne elgkua viser at særlig gamle dyr kan ha flere helseutfordringer, og at adferdsendringer kan ha mer enn én årsak. Derfor er det viktig å dokumentere dyr ved hjelp av bilder, og aller helst video, som  kan sendes til oss sammen med prøver av dyret. Dette er spesielt viktig ved adferdsendringer. En video av dyret i live vil gi ekstra og verdifull informasjon som et supplement til obduksjonen, sier CWD-koordinator Jørn Våge ved Veterinærinstituttet.

Les også: Villreinstammen i Nordfjella skytes for å få bukt med skrantesyke

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.