Gå til sidens hovedinnhold

En deilig slurk tran

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er rart med hukommelse, noen detaljer husker man av en eller annen grunn, andre minner er utvisket for godt. Nyheten om tran som mulig middel i kampen mot covid-19 fikk meg til å minnes mitt forhold til det næringsrike fluidumet for 70 år siden. Jeg ser ennå for meg akkurat hvor tranflaska stod i spiskammerset i vårt vesle kjøkken (kjøleskap hadde vi ikke). I øyeblikk da foreldrene mine ikke var på kjøkkenet, kunne jeg raskt gripe flaska og ta meg en velgjørende slurk. Jeg fikk naturligvis en skje tran hver morgen, men det var ikke nok.

I dag får man tran med sitronsmak, men jeg foretrekker fremdeles den naturlige feite transmaken. Fett skal da ikke smake sitron? Nei, den smaken bør være forbeholdt sitroner.

Fiskefett er et gode i seg selv, ellers er det innholdet av fettsyren omega 3 og d-vitamin som er viktig for oss. Omega 6 får vi fra flere kilder, omega 3 er det verre med. Og mengdene av omega 6 og omega 3 bør stå i et visst forhold til hverandre. Selv om D-vitamin er viktig for oss, er tendensen at vi får for lite av det vinterstid. Om sommeren får vi nok gjennom sollyset.

Da våre forfedre vandret nordover fra Afrika, ble den mørke hudfargen en ulempe når de kom til mindre solrike områder. Melatoninets beskyttende effekt ble mindre viktig, og førte samtidig til en dårligere produksjon av d-vitamin. Var det den naturlige seleksjon som førte til at det ble så mange blekansikt her i nord? På Dagsrevyen så jeg for litt siden en mørk kar som sterkt var imot inntak av tran. Forhåpentligvis hadde han andre kilder til D-vitamin.

Jeg tipper at transmak og annen fettsmak var attraktivt for våre forfedre. Fett var en gunstig energikilde, og de var så heldige at sukker var en sjelden vare. Funn av honning førte nok til jubel, men så var det trolig lenge til neste søtkalas.

Under den store Koronastudien som ble gjennomført i vår, kom det frem at deltakere som oppga at de brukte tran hadde en lavere forekomst av covid-19. Det er altså en positiv korrelasjon (samvariasjon) mellom inntak av tran og beskyttelse mot covid-19. I en rekke media vil dette trolig framstilles som en årsakssammenheng. Men for forskerne er det ikke så enkelt. Folk som tar sin daglige tran, kanskje med brekningsfornemmelser, lever de også sunt på annet vis, f.eks. gjennom et bevisst kosthold? En dansk studie for lenge siden antydet at vin var mindre usunt enn øl. Men det dreide seg om en forveksling av korrelasjon og årsakssammenheng. En ny studie sjekket kassalapper. Det viste seg eksempelvis at øldrikkerne også kjøpte pølse der vindrikkerne kjøpte fisk.

Hvorfor heter det hos oss 'tran' og ikke 'fiskefett' (fish oil)? Vi har ordet fra middelnedertysk. Og ordet er beslektet med det tyske ordet for 'tåre'; 'Träne'. En tilfeldighet?

Kommentarer til denne saken