De involverte må ha kjent på et forferdelig drama i tiden mellom klokken 18.13 og 18.47. Jeg snakket selv med en beboer i Hyttegata i går kveld. Som fortalte at politiet jagde og skjøt etter gjerningspersonen med en MP5. Beboeren hørte skrik og så selv en kvinne ligge skadd eller død ute i gata. To personer i nabobygget hadde blitt drept. Beboeren så selv noen ligge der med teppet over seg.

Veldig mange la ut budskap à la «takk for alle meldinger, det går bra med oss, men vi tenker på de berørte» i sosiale medier. Ja, dessverre var det ikke alle det gikk like bra med. I løpet av de få timene som har gått når disse linjer skrives, noen timer over midnatt, har politiet gjort sitt for å varsle de nærmeste pårørende. Men etter hvert vil flere av oss, vi vet foreløpig ikke hvem, få vite at vi kjente noen av dem. De vi ikke får se mer, grunnet en eneste stor, uforståelig tragedie. Vi får bare navnene, alderen og etter hvert omstendighetene som førte dem inn i disse grufulle handlingene.

Vi får også vite hvem som sto bak. Per nå har vi bare hørt masse rykter. Noen av dem helt uforståelige. Foreløpig får vi smøre oss med tålmodighet, vente og høre hvilket navn politiet kommer med. Personen ble identifisert i går. Saken vekker naturligvis en enorm interesse. Laagendalsposten har blitt kontaktet av utenlandske TV-kanaler og aviser, alle med forespørsler om informasjon, ikke minst bilder. Fem drepte og to skadde i en småby setter sitt preg. Den største hendelsen i Norge etter Utøya. Kongsberg har aldri vært utstyrt med flere utrykningskjøretøy. Bydelen som stort sett sovner inn hver ettermiddag ved endt arbeidstid, var lyst i blått absolutt over alt. Politi, brannvesen og ambulanse fra fjern og nær. I luften sirklet et helikopter konstant over byen. Og noe senere sto redningshelikopteret på plenen utenfor Musikkteateret parkert, med motoren av, og bare ventet.

Gjerningspersonen skal ha tatt seg inn i hus, løpt gjennom hager og vært synlig rundt i gatebildet. Alt mens mange av oss holdt på med dagligdagse ting, nå som samfunnet har gjenåpnet. Enten det var fotball, korps, friidrett eller klarinett. Rundt Nytorget, dere. Som en utflyttet Kongsberg-mann skrev på Facebook i går kveld: «Hvor mange ganger har jeg passert dette litt unnselige, stille torget? Umulig å si, men har det noen gang vært skummelt? Aldri». Den følelsen kjenner vi igjen de aller fleste av oss. Mange av oss kan også si som beboeren i Hyttegata. - Jeg har nok bare hatt flaks.

Hvordan gjerningspersonen kan sette seg i en sånn situasjon, er helt umulig å forstå. Kanskje skjønner vi mer etter hvert de neste dagene, men mest sannsynlig ikke. Slike hendelser, som den vestlige verden dessverre bare ser flere og flere av, og som vi tragisk nok nå fikk på Kongsberg, etterlater stort sett flere spørsmål enn svar.

Det er uansett nå vi må vise hva lokalsamfunnet vårt er laget av. Ved å stå sammen og støtte hverandre, vise de pårørende varme. For denne hendelsen vil prege byen vår i lang, lang tid.