Gå til sidens hovedinnhold

En vellykket handelsstrategi?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kongsberg kommune har i mange år hatt en strategi som går på å samle detaljhandel i sentrum, men tillate handel med plasskrevende varer utenfor sentrum. Dette synes jeg i utgangspunktet er en god strategi, jeg ønsker et levende og attraktivt sentrum, og tror at å slippe helt opp ville være uklokt. Store kjøpesenter utenfor sentrum er absolutt ikke noe jeg ønsker meg.

Det jeg har vært, og fortsetter å være mer kritisk til, er hvordan kommunen definerer plasskrevende varer, noe som har ført til store debatter angående særlig Biltema og Europris. Det førte til at Biltema i utgangspunktet ville trekke seg helt ut av Kongsberg, men det ser nå ut til å være bevegelse i saken. Når det gjaldt Europris så ville de i utgangspunktet beholde forretningen på Rudsmoen etter at de åpnet i Sølvparken, men det fikk de ikke lov til, siden de kun hadde en midlertidig dispensasjon som ikke ble fornyet.

Nedgang i handel?

Vi har hørt flere ganger at handelsstrategien er vellykket mange fordi man får så mye «skryt», men det er veldig lite harde fakta å lese om handelen i Kongsberg i den offentlige debatten. Derfor synes jeg det er fascinerende når jeg kan lese følgende i et leserbrev fra Thomas Steen-Gundersen, Eiendomssjef Biltema Real Estate.

«Ifølge en undersøkelse fra Vista Analyse, hadde detaljhandelen i Kongsberg en sammenhengende nedgang fra 2008 til 2018. Handelen på Notodden og Ringerike (Hønefoss), som enkelte sammenligner med, økte i samme periode. På de to stedene ligger handelsomsetningen pr. innbygger langt over Kongsberg

Her påstås det at Kongsberg har hatt en sammenhengende nedgang i detaljhandelen i en tiårsperiode fra 2008 til 2018. Det står også at handelen økte i samme periode i Notodden og Ringerike, to steder som mange liker å bruke som «skrekkeksempler», og at handelsomsetningen pr. innbygger på disse stedene ligger høyt over Kongsberg. Hvordan får man dette til å stemme med at handelsstrategien er så vellykket?

Handelslekkasje?

Store Norske Leksikon definerer handelslekkasje som «forskjellen mellom et beregnet forbruk i et geografisk område (ut fra nasjonal statistikk) og den virkelige omsetningen i områdets butikker.»

Dersom det stemmer at Kongsberg har en nedgående trend i handelsomsetning i forhold til sammenlignbare steder, og også ligger under disse stedene i handelsomsetning, vil ikke dette tyde på at handelslekkasjen øker?

Økt internetthandel kan være en mulig forklaring på synkende lokal handel, men forklarer ikke hvorfor trenden har vært synkende i Kongsberg, men økende i Notodden og Ringerike, eller hvorfor begge kommunene har en høyere omsetning enn oss. Jeg tviler på Kongsberg-folk handler så mye mer på internett enn de i Notodden og Hønefoss.

Svar fra politikerne?

Til slutt en liten utfordring til våre folkevalgte. Jeg hadde satt umåtelig pris på om noen av de hadde tatt seg tid til å svare på spørsmålene mine i dette innlegget. Og da faktisk svare på det, ikke som med dagens innlegg fra Høyre, som ikke nevner kvantifiserbare data eller handelslekkasjen med et eneste ord.

Kommentarer til denne saken