Sånn sett er det egentlig bare å slenge ut en eller annen påstand om å rive eller bygge noe, ta fram popcornet, lene seg tilbake i kontorstolen i de nye lokalene på Tråkka og tenke at «i dag scorer vi jammen høyt på engasjement» - som er det lokalavisene i Norge måler seg selv på for tiden.

Men når jeg skriver at byutvikling engasjerer, er det på godt og vondt. Fordi det i så mange saker kommer bare dritt, for å si det mildt.

Folk går helt av skaftet enten skråtak, byggehøyder, fortetting eller forskjønnelse er i fokus. Akkurat det siste er jo virkelig et skjønnsmessig begrep, og da er det ikke måte på hva lokalmiljøets amatørarkitekter og –arealplanleggere får seg til å skrive.

Da en av våre journalister brukte begrepet "Kongsberg Oppkastforening" på et morgenmøte nylig, kjente vi andre oss så godt igjen. Det er nok ikke de samme personene hver gang, men en sitter med en følelse av at noen skal være imot alt - uansett hva som foreslås. Det startet muligens med Campus Lågen, for rundt 15 år siden – forløperen til Krona, som sto ferdig høsten 2015. Etter den runden er det mye som har gått galt i debattene rundt forskjellige byutviklingsprosjekter i Kongsberg.

Men hverken Laagendalsposten eller administrasjonen i kommunen slenger ut noe for så å hente popcornet. Vi spiller opp saker for å opplyse leserne/innbyggerne, som deretter kan debattere.

Når debatt- og prosjektredaktør Linn Kristin Djønne skriver at gårdeiere har et ansvar for hvordan det ser ut i det offentlige rom, som sentrum faktisk er, er det for å ta tempen på hva folk synes. La de debattere. Så er det selvsagt lov å være uenig i det hun skriver, men det bør skrives på en saklig måte. Når Laagendalsposten lager en artikkel om drammenseren Eric Ness Christiansen, så er det fordi både han og vi ønsker å ta temaet gatekunst seriøst. Det samme med Morten Hotvedt og kona Elin Røsholt, som tross alt har invitert kunstneren for å vise fram det han driver med. 36-åringen har virkelig satt spor etter seg i Drammen, og det samme har gatekunstnere gjort i Bærum. Kanskje dette også er noe for Kongsberg?

Bildeserie

Se gatekunstbilder fra Drammen og Bærum

Det var Line Spiten som i denne runden satte i gang diskusjonen om forskjønnelse av Kongsberg sentrum. Hun er leder i Kongsberg Høyre, ordførerkandidat og medlem både av formannskapet og kommunestyret. Med andre ord ei som ikke bare mener, men har innflytelse til å påvirke i den retningen hun mener er riktig.

Skal Spiten og de andre 34 kommunestyrepolitikerne i Kongsberg få noe ut av debattene før de fatter beslutninger, må det komme noe konstruktivt, enten man er enig eller uenig. Det holder ikke med «Mora di!», for å ta et grelt eksempel.

Og ikke bare innen byutvikling, det kan like gjerne være om iPad i skolen, inndeling av skolekretser, hvordan utvikle et best mulig psykisk helse-tilbud, eiendomsskatt, eldreomsorg, eller veistandarden rundt oss, for den saks skyld.

Derfor var det gledelig å se debatten om gatekunstneren Eric Ness Christiansen. Leserne satte rett og slett farge på kommentarfeltet. Nei, ikke fordi de var enige med hvordan jeg selv ser på saken, men fordi meningene ble sagt på en konstruktiv måte. Tenk dere selv. Hvor interessant hadde en live-debatt blitt dersom en skulle slengt ut av seg noe av det en ser i kommentarfeltene? Kanskje nettopp det bør være syretesten før man legger igjen en mening i et kommentarfelt? «Hadde jeg vært komfortabel med å se noen i øya, med tilskuere til stede, og si dette i en helt vanlig debatt?»

Hvis svaret er ja, er det bare å la engasjementet få fritt utløp. Det holder lenge å være engasjert, saklig og avstå fra personkarakteristikker. Med mindre man vil si at Eric Ness Christiansen er flink, for det er han virkelig, uavhengig av hva man måtte mene om kunsten hans hører hjemme i det offentlige rom i Kongsberg.

Hvorfor ikke ta seg en tur på utstillingen hans under Kongsberg Agenda, se de fem kongsbergmotivene han stiller ut på Quben og høre hva han har å si.Han er i hvert fall engasjert. Så kan det sies at han har en egeninteresse i å skape et marked, men den debatten kan vi jo også ta – i ordnede former, om hvem som skal få oppdragene den dagen Kongsberg eventuelt vil gå for noe sånt.

Dessverre får vi vel si, var det flaueste med saken om Eric at vi i lokalavisa ved én anledning brukte ordet tagging i stedet for graffiti/gatekunst på Facebook. Noe vi selvsagt har beklaget i kommentarfeltet. Uten å nevne «Mora di!». Så nå har vi lært av vår feil.