Gå til sidens hovedinnhold

Er posisjoner viktigere enn politikk?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er mange ulike grunner til å engasjere seg i politikken. At man har én spesiell sak, at man har et helt saksområde, at man er forbanna på at det ikke gjøres noe med klima og miljø-politikken eller at bompenger er usosialt og urettferdig. Alle disse grunnene er jo gode, men vi tror det er få som går inn i politikken, uten å være opptatt av politikken. Hvorfor er det slik at forhandlingene i Kongsberg kommune, valg etter valg, avgjøres av posisjonskamp og ikke politikk?

Dette er kritikk ovenfor eget parti også, vi har ved flere anledninger inngått valgteknisk samarbeid for å sikre flertall. Et valgteknisk samarbeid er altså et samarbeid hvor de involverte partiene fordeler de viktigste posisjonene mellom seg, uten å ha en avtale om politisk samarbeid på lang sikt. Det er med andre ord en rent maktfordelingsavtale, blottet for politiske framtidsvisjoner eller løsninger på store problemer. Slike avtaler bør være forbeholdt helt spesielle situasjoner, hvor det er umulig å danne et flertall basert på politiske samarbeidsavtaler.

Så hva har skjedd i Kongsberg i år? Jo, akkurat dette. Det er denne formen for samarbeid Arbeiderpartiet og SV ønsket at Senterpartiet skulle svare sine velgere for. Ikke at Kari Anne skulle bli ordfører, det ville vi også etter at valgresultatet ble klart. Ikke at de samarbeider med de partiene de gjør. Men at de sier nei til et forslag til politisk avtale, som ville gitt Senterpartiet historiske gjennomslag i Kongsbergpolitikken. Samtidig sier de ja til et samarbeid der det så vidt vi vet ikke finnes en politisk avtale, og der det fremmes som en positiv ting at man skal forhandle fra sak til sak. Hvor er langsiktigheten? Hvordan skal helheten ivaretas? Hva med de store sakene som trenger langsiktig systematisk arbeid? Det er dette som er problematisk, og som velgerne bør få svar på.

Vi ser i sosiale medier at forhandlingsleder i MdG ønsket å se det innledende tilbudet vårt tidligere. Leder av MdG kaller det en forhastet prosess. Vi forstår at den valgtekniske avtalen ikke ser like flott ut etter at hele sannheten kom fram. Men hvem er det som ikke har gitt informasjonen her? Jo, det største partiet, som ikke har informert samarbeidspartene om at det finnes andre tilbud. Var altså viljen til å drive maktspill og fordeling av posisjoner større enn viljen til å drive politikk?

Det er ingen grunn til å dra denne debatten for langt. Det det er grunn til er å be om at Senterpartiet gir velgerne et ordentlig svar. Syns dere selv at det er fornuftig å legge bort et forslag om politisk avtale hvor dere har store gjennomslag, for å fordele posisjoner uten politisk fundament? Hvorfor brukte dere ikke det faktum at vi gav dere et tilbud om politisk avtale, som forhandlingsargument ovenfor nåværende samarbeidspartnere?

Dette er ikke viktig fordi vi sitter igjen uten posisjoner. Dette er viktig fordi det handler om demokratiet, det handler om Kongsberg framtid. Det handler om hvordan vi skal drive politikk i denne kommunen her, vi er ikke lenger tjent med å fordele makt på bakrommet og la den politiske virkeligheten være opp til tilfeldighetene. Velgerne, næringslivet, de ansatte, de som bruker tjenestene og elevene fortjener å vite hvorfor de overlates til tilfeldighetene de neste 4 årene.

Kommentarer til denne saken