Gå til sidens hovedinnhold

Et budsjett for fellesskapet!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag presenterer Arbeiderpartiet sitt alternative statsbudsjett for 2021. Et forslag som er grunnlaget for det partiet skal styre landet på ved et regjeringsskifte neste år. Vi styrker velferdsstaten, tar kampen møt økte forskjeller og sentralisering. Samtidig sikrer vi en aktiv statlig næringspolitikk som skal sørge for arbeidsplasser i hele landet.

Koronakrisen har vist verdien av fellesskapet vårt og en sterk offentlig helsetjeneste. Vi har sett at vi får til mer sammen enn hver for oss. Kommunene er sammen med sykehusene førstelinjen i velferdsstaten. Det handler om barnehage, skole, helse og omsorg, og da handler det om å gi kommunene økonomiske muskler til å levere gode og trygge tjenester. Derfor styrker vi kommuneøkonomien med 3,45 mrd. For Buskerud betyr dette 115 millioner mer til kommunene våre til velferd der folk bor. Det betyr milliondryss for Kongsberg og Numedal med 15,8 millioner mer til skole, barnehage, helse og omsorg.

Vi ser både i Kongsberg- og Numedalskommunene at det er utfordrende å gjøre opp budsjettene og hvor det er et behov for mer penger på flere pressede områder. En økning på 15,8 millioner fordelt på kommunene i inntekter, vil bety en stor forskjell for velferdstilbudet for folk. Det hadde gjort at vi kunne prioritert mer penger til skolene slik at lærere og elever får bedre arbeidsvilkår, barnehageprisen hadde gått ned og kvaliteten i helse og omsorg hadde gått opp fordi flere hadde blitt sikret hele og faste stillinger.

Det er et budsjett for å redusere de økonomiske forskjellene mellom folk. Høyreregjeringen har kuttet i inntekten til skadde og syke som forsøker å komme tilbake i jobb, kuttet støtten til aleneforeldre og fjernet retten til feriepenger for arbeidsledige. De gjør det dyrere å være syk. Samtidig har landets rikeste fått milliarder av kroner i lavere skatt på sin formue. Det er dypt urettferdig.

Vi tar kampen mot forskjeller på alvor. Vanlig arbeidsfolk som tjener under 750.000 kr får mindre skatt med oss, og de aller rikeste må bidra med mer. Vanlige familier ville fått 2805 kr mindre i barnehageregning i året med vårt alternative budsjett. Høyreregjeringen har økt maksprisen i barnehagen hvert år. Arbeiderpartiet foreslår også å gjeninnføre ferietillegget på dagpenger. Alt dette handler om å stille opp for dem som trenger det mest!

For Arbeiderpartiet er det aller viktigste at alle får en mulighet til å være med. Da må vi jobbe aktivt mot sosiale forskjeller, vi må styrke det offentlige helsetilbudet og vi må sikre at folk har en jobb å gå til. Vårt alternative budsjett tar dette på alvor!

Kommentarer til denne saken