Gå til sidens hovedinnhold

Et tilsvar til Mosh Estakhri og hans påstander om eiendomsskatt

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norge er et land med relativt små forskjeller, men ulikheten øker. De 10 prosent rikeste husholdningene i Norge eier halvparten av all nettoformue.
En gjennomgang utført av Aftenposten i 2015 viste at 77 av de 100 rikeste i Norge er arvinger. Samtidig er det flere som sliter med å få endene til å møtes, og antallet barn i fattige familier vokser, også i Kongsberg.


Fordeling handler om langt mer enn skattepolitikken, men skattesystemet kan likevel bidra til bedre fordeling i samfunnet. SV vil ha en omlegging av skattesystemet som bidrar til bedre fordeling. Derfor ønsker vi mindre skatt på arbeid, og mer skatt på formue, arv og eiendom.


Mange økonomer har påpekt at dagens skattesystem for bolig og eiendom bidrar til økte forskjeller. Dette skjer fordi skattefordelene ved å eie bolig er utformet sånn at de som eier dyrest og flest boliger får de største skattefordelene. Det offentlige brukte til sammen 24 milliarder kroner i 2016 på disse fordelene, selv når vi regner inn kommunal eiendomsskatt og dokumentavgiften. I tillegg til å forsterke forskjellene, bidrar dette til større i boligprisene enn vi ellers ville hatt, med fare for perioder med stor prisvekst etterfulgt at raske prisfall.

Det er skadelig for økonomien som helhet, og kan føre til store problemer for den enkelte. I tillegg bidrar dette til at kapital syltes ned i eiendomsmarkedet i stedet for at det investeres i næringslivet.

Der Kongsberg SV kan være enige med FrP i saken om eiendomsskatt er i viktigheten av å ha et bunnfradrag som gjør at folk i små og vanlige boliger ikke blir skadelidende.

Kommentarer til denne saken