Den siste uken har ordføreren frontet et massivt angrep på styret i jazzfestivalen. Det burde ikke komme som en overraskelse på noen at festivalstyret til slutt måtte snu. Hvilket alternativ hadde de egentlig, med trusler om å miste kommunal støtte, fordømmelse fra lokalpolitikere og stortingspolitikere, krav om å unnskylde seg fra den ene lokale samfunnstoppen etter den andre og spørsmål i Laagendalsposten om de i det hele tatt kunne forvente å bli tilgitt?

Tilgitt for hva? Jo, for å ha fattet et vedtak om å avslutte samarbeidet med hovedsponsoren sin. Et vedtak de er i sin fulle rett til å gjøre, hadde det ikke vært for at sponsoren er Kongsberg Gruppen og byen er Kongsberg.

Det er ikke middelaldrende menn og kvinner som ordføreren og meg selv som er fremtiden til Kongsberg, jazzfestivalen eller næringslivet her. Det er de unge. Og undersøkelser viser at dagens unge er etisk og moralsk bevisste. De er samfunnsbevisste og opptatt av temaer som klima og miljø, fattigdom og ytringsfrihet. Dette er noe vi ikke kommer utenom, enten vi skal rekruttere ansatte til industrien, friste ungdom med studier, bygge et nytt publikum til jazzfestivalen eller skaffe musikere og andre som festivalen trenger.

Med to gutter på ulike tilbud hos Kongsberg kulturskole, og sterke festivalopplevelser helt tilbake til begynnelsen av nittitallet har jeg bare positive ting å si om Kongsberg som kulturkommune. Derfor synes jeg det er trist at ordføreren sist uke sendte et klart og tydelig signal til alle som driver med kunst og kultur på Kongsberg: Det er flott, så lenge den ikke brukes til å si noe ubehagelig om den verden vi lever i, og Kongsbergs plass i den.

Så kan man selvsagt, som noen har gjort siste uken bruke ord som «fredsfanatiker» for å latterliggjøre festivalstyret og alle som måtte mene som dem. Men det spørs om det er til særlig hjelp for Håvard Fossbakken og de andre som jobber med å bygge Kongsbergs omdømme. Allerede er ordet plukket opp i sosiale medier, og gjengitt i meldinger som «Fredsfanatiker! For en hederstittel! DET vil jeg også være!»

Et omdømme/renommé er ikke noe som kan vedtas i Kongsberg formannskap, kommunestyre eller bestemmes av oss som bor her. Det skapes hele tiden hos andre enn oss selv, blant annet gjennom slike diskusjoner som vi har vært vitne til siste uken. Skjønt diskusjon er kanskje feil ord. Det har minnet mest om en kollektiv korsfestelse av hele jazzstyret.

Kunne det vært løst annerledes?

Vel, en mulighet hadde vært å prøve å skjønne hvorfor festivalstyret handlet som det gjorde, i stedet for å lukke ørene og ta på seg boksehanskene. Sterke reaksjoner er forståelig når man føler seg såret og krenket, men alle som har vært på samlivskurs vet at det finnes gode måter å håndtere det på, som kan gi ny forståelse for begge parter.

Kanskje kunne Kongsbergs unike situasjon og historie brukes som et utgangspunkt for debatt og spennende kunst? Dessverre har Arendal kapret Arendalsuka, men finnes det en mulighet for å utvikle Kongsberg Jazzfestival på en måte som tar høyde for at mange av dem som kommer hit vil ha et engasjement som strekker seg ut over det rent musikalske?

Det forutsetter imidlertid at det er takhøyde i byen for vedtak, diskusjoner og ikke minst kunst og kulturuttrykk som kan oppleves som ubehagelige.

Sist uke har fått meg til å tvile på det. Men hva vet vel jeg, som er innflytter fra Drammen?

Ønsker du å kommentere denne saken? Sett deg inn i våre nye kjøreregler først!

Kjøreregler for nettdebatten

Du er personlig ansvarlig for ytringer du publiserer, og det er en forutsetning at du viser høflighet for andre.

Dette er våre kjøreregler, og brudd på disse kan gi utestengelse:

  1. Du må bruke ditt fulle og reelle navn i profilen.
  2. Diskuter sak, ikke person. Nedsettende kommentarer om andre personer eller spekulasjoner i folks motiver tillates ikke.
  3. Trakassering, hatske utfall eller trusler aksepteres ikke.
  4. Du må holde deg til tema. Forsøk på å avspore eller ødelegge debatten på annet vis vil medføre at innlegg slettes.
  5. Gjentatte postinger av samme budskap/innlegg vil bli slettet.
  6. Hold en saklig tone og dokumenter sterke påstander.
  7. Skriv kort. Vi tillater maks ca 1.000 tegn inkludert mellomrom. Lengre innlegg må sendes oss som leserbrev.
  8. Bruk seriøse kilder. Vi sletter innlegg hvor man gjengir og/eller lenker til åpenbare konspirasjonsteorier samt innhold tilbakevist av anerkjente faktasjekkere.
  9. Du må følge norske regler for opphavsrett.

De komplette debattreglene finner du her.