Gå til sidens hovedinnhold

Etter tre måneder og 40 henvendelser, fikk Kongsberg-familien endelig kattunge

Artikkelen er over 2 år gammel

Det er kanskje overraskende å høre, men hvis du vil skaffe deg en kattunge kan du trolig vente deg en lang prosess.

For abonnenter

Bare spør familien Ernstsen i Kongsberg.

Uka før høstferien, fikk de tre døtrene Kristin (9), Sandra (9) og Maren (12) endelig ja av mødrene Nina og Ann Iren til at de skulle få en kattunge. Men det skulle ta lang tid før det planlagte sjette medlemmet ble en del av familien.

Eldstedatter Maren var den som var primus motor for å finne en langhåret kattunge. Men det skulle bli vanskeligere enn først antatt.

– Vi ble veldig overrasket. Hadde vi visst det skulle ta så lang tid, hadde vi nok lett rundt på finn.no før vi sa ja, forteller Nina.

– Det lå mange katter ute, men enten kostet de veldig mye eller så ble de borte veldig raskt, utdyper hun.

Totalt skrev Maren melding til over 40 stykker som solgte kattunger.

– Som regel fikk vi svar om at de hadde fått veldig mange henvendelser og måtte gå nøye gjennom dem. Så hørte vi ikke mer, forteller Maren.

Saken fortsetter under bildet.

– Reservert på ti minutter

Laagendalsposten har tatt kontakt med flere personer som selger «vanlige» kattunger, altså ikke dyre rasekatter, på finn.no. Alle vi har fått svar fra forteller om stor pågang og mange henvendelser på annonsene de har lagt ut.

En av dem, som solgte fem kattunger, fortalte følgende:

– Alle kattungene var reservert etter kun ti minutter etter annonsen ble lagt ut. Totalt fikk jeg vel 40 henvendelser.

Måtte til Moss

Tilbake i Kongsberg fortsatte familien jakten etter en kattunge.

– Vi kontaktet Dyrebeskyttelsen i Kongsberg òg. Men de hadde ingen kattunger inne, og heller ingen katter som passet bra for barnefamilier, sier Ann Iren.

Til slutt fikk de endelig napp, men de måtte helt til Moss før de fikk en kattunge. Den 22. desember dro de for å hente Findus. Da hadde det gått tre måneder fra de startet letingen.

– Kjøreturen dit tok så lang tid, forteller Sandra.

– Men tilbake gikk det kjempefort for da kunne vi leke med katten i baksetet, legger Kristin til.

Det tok litt tid før jentene skjønte at det faktisk var sant at katten var deres, men nå er Findus et etablert medlem av familien. Han har til og med fått noen faste oppholdsplasser i huset; på badet og under sofaen.

Saken fortsetter under bildet.

Det tok lengre tid enn ventet. Men nå som Findus er i hus, var det verdt ventetiden.

– At det er en sånn pågang tyder på at folk er mer bevisst på å kastrere kattene sine. Og det er jo en bra ting, sier Nina og Ann Iren.

Raske med kastrering

Inge Saunes er veterinær ved Kongsberg Veterinærkontor. Han har og inntrykk av at utvalget har blitt langt mindre enn det var før når det gjelder kattunger.

– Folk er veldig raske med å kastrere både hunn- og hannkatter nå. Så det er nok ikke like lett å få tak i kattunger som det var tidligere, sier veterinæren.

Før ble kattunger gitt vekk gratis. Dersom man ikke fikk gitt dem vekk, tok mange dem med til veterinæren for å avlive dem. Nå er saken en helt annen.

– Det er ikke mange som gis bort nå. Og det er lenge, lenge siden noen kom til oss med kattunger de ikke ble kvitt. Så det er ikke aktuelt lenger, sier Saunes.

Håper det stemmer

Styreleder i Dyrebeskyttelsen Kongsberg, Marianne Bøen, sier at hun ikke har merket noen tendens om at det blir færre og færre kattunger.

– Hos oss er det jevn pågang hele tiden med folk som ønsker katter, sier hun.

Men hun sier at det vil være positivt dersom det viser seg å stemme.

– Vi blir litt glad om det er sånn. Det viser at folk tar ansvar og kastrerer kattene sine. Det har vært et kjempeproblem med hjemløse katter i vårt distrikt. Noen somre har vi stått der med 40 hjemløse kattunger. Så om taller går ned er det et tegn på at ting går riktig vei, sier Bøen.

Hun legger og til at dersom det er vanskelig å få kattunger, er det andre alternativer.

– Vi håper at folk vil vurdere voksne katter også. Da vet man og hva slags type katt man får. Med kattunger er det litt mer usikkert, sier Bøen.

Kommentarer til denne saken