Gå til sidens hovedinnhold

Etterlysning: Svar fra Senterpartiet

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det blir for enkelt å ha én politikk når man representerer Senterpartiet nasjonalt, og en helt annen når man er fylkestingspolitiker for det samme partiet. Velgerne fortjener et bedre svar enn selvfølgeligheter om hvor opptatt vi er av å bygge mer vei.

For to uker siden utfordret jeg Senterpartiet på hva som egentlig er politikken deres. Da de la frem sitt forslag til stortingsvalgprogram, uttalte parlamentarisk leder i Senterpartiet at de ville bruke milliarder på «bygdevekstavtaler». I både VG og Aftenposten kunne vi lese at de ville ta rundt 12 milliarder fra byvekstavtalene, for å bruke mer i distriktene.

En måned senere jublet et nesten samlet Viken fylkesting for penger til byvekstavtalen i Nedre Glomma. Fylkesråden for samferdsel, fra Senterpartiet, kalte det en «gladsak». Jeg tror til og med noen fra partiet berømmet regjeringen for å komme med penger. I tillegg til kommunene i Nedre Glomma, ønsker flere deler av Viken byvekstavtaler med staten for å få flere til å bruke kollektiv, for å bygge mer vei og for å få på plass buss – og baneløsninger. Når Tvinnereim og Skinnes fra Senterpartiet svarer på innlegget mitt i Drammens Tidende skriver de at de vil bruke mer penger på veier i distriktene. Det er bra og fint, og en ambisjon vi deler, men det er ikke et svar på spørsmålet. Spørsmålet mitt til politikerne fra Senterpartiet var og er fortsatt: Hvilke veiprosjekter vil Senterpartiet fjerne?

Det er bra med politikere som tør å si at de vil omprioritere midler, det heier jeg på. Problemet oppstår når man forsøker å spille et dobbeltspill, ri to hester, og late som at det ikke får konsekvenser for Viken dersom man bruker mindre penger på byvekstavtaler. Og dersom det er byvekstavtaler i andre fylker som skal kuttes – så fortjener vel også de et svar før valget?

Høyre er helt enig i at vi må bruke mer penger på fylkesveiene våre, og hvis Senterpartiet endelig klarer å prioritere etterslepet i fylket vårt er det flott. Det har de dessverre ikke gjort tidligere. Det svarer likevel ikke på spørsmålet jeg stilte. Velgerne fortjener noe annet enn en oppramsing av selvfølgeligheter og beskjed om at man har «fokus» på hele fylket. Når et medlem av fylkesrådet også er nestleder i Senterpartiet nasjonalt må man ha et bedre svar på hvilke prosjekter som skal fjernes – og hvilke konsekvenser det får for Viken, når de vil omprioritere penger. Når fylkesråden med ansvar for fylkesvei også er fra Senterpartiet er det oppsiktsvekkende dersom de ikke har noe svar.

Kommentarer til denne saken