Prosjektet New Era Wharf vant på Rødberg.

Juryen mener at vinnerforslaget presenterer en holdning til lokal fornyelse som er forfriskende og av betydning ikke bare for Rødberg, men til lignende tettsteder i hele Norge.

– Prosjektet New Era Wharf presenterer en radikal forestilling om Rødberg sentrert rundt et nytt offentlig bygg oppført på en ny brygge ved Rødbergdammen. Vinnerforslaget tilbyr slik sett et alternativ til mange av de andre prosjektene som foreslo flere diskrete intervensjoner realisert over tid, sier juryen.

Flerbrukshus

Det foreslåtte nybygget er et flerbrukshus som generer sosiale aktiviteter i Rødberg. Det er godt vurdert i omfang og materialitet og dessuten vakkert representert. New Era Wharf inneholder også nøye gjennomtenkte forslag til nye sosiale møteplasser i hele Rødberg, nye boliger, en ladestasjon for elektriske kjøretøy og et nytt beredskapssenter.

Juryen mener at den nye bygningen på Rødbergdammen og de forbindelsene den skaper over dammen kan endre Rødberg sentrum sin utstrekning og tyngdepunkt. Det formes et nytt fokus for nye Rødberg sentrum som strekker seg fra den oppgraderte sentrumsgaten i vest til de nye boligene og parkarealene i øst.

– Prosjektet gir Rødberg en ny kobling til sin heroiske fortid som defineres av kraftstasjonen, og New Era Wharf utgjør et nåtidig motstykke til denne. Like modig og avgjørende som kraftstasjonen, kan New Era Wharf bety en ny fase for Rødberg, mener juryen.

Italienske vinnere

Forfatterne bak prosjektet er det italienske arkitektkontoret Space Travellers Architects, i samarbeid med Pool Landscape og Nube Architetture, alle basert i Italia.

Nore og Uvdal kommune planlegger for videre samarbeid mellom arkitektteamet og kommunen.

VINNERE:

Tittel: New Era Wharf
Team: Space Travellers Architects
Samarbeider: Pool Landscape og Nube Architetture

RUNNER-UP (2. PREMIE):
Tittel: Lanterner
Team: Angelini Sara, Valmori Alessio og Dania Marzo.


LES OGSÅ: