Gå til sidens hovedinnhold

Fant tonn med mynter i skogen

Artikkelen er over 2 år gammel

Hilde Solberg Strømmen og Anne-Lene Solberg har funnet det som trolig er flere tonn med norske mynter fra 50-tallet utenfor Kongsberg. Eksperter fra Det Norske Myntverket og eieren Samlerhuset forsøker nå å få klarhet i hvor myntene kommer fra, og hvordan de havnet der.

Da Hilde Solberg Strømmen og Anne-Lene Solberg var ute på tur i skogen denne uken, fant de fant store mengder norske mynter fra 50-tallet delvis nedgravd i et skogholt utenfor Kongsberg.

Det norske myntverket skriver i en pressemelding at finneren, en kvinne fra området, tok kontakt med Myntverket da hun kom hjem etter turen.

Myntene, som bærer tydelig preg av tidens tann, har etter all sannsynlighet ligget på funnstedet siden slutten av 50-tallet, altså nærmere 70 år. Foreløpige undersøkelser viser at kobbermyntene er preget med «H7», kong Haakon VIIs monogram, hvilket betyr at de er utgitt mellom 1946 og Haakons død i 1957.

Det er flere teorier:

Les også

Per Halvor Sælebakke: – Jeg har en teori om myntfunnet

Les også

Ole Bjørn Fausa: – Jeg tror mer på at dette stammer fra noe kriminelt

Les også

Myntmysteriet er oppklart: – Disse mynt-blokkene ligger jo på gården vår

Kobbermynter

– Myntene har, etter hva jeg kunne se, valørene ett, to og fem øre. Under krigen ble disse valørene slått i jern, men myntene på funnstedet er i kobber. Nazistene fjernet dessuten kongemonogrammet under krigen, så det faktum at myntene har et slikt monogram indikerer at de er utgitt mellom 1946 og Haakons død i 1957. Noe mer presist er vanskelig å si per nå, sier styreleder i Samlerhuset og Det Norske Myntverket, Ole Bjørn Fausa.

Hvor myntene stammer fra, mener Fausa er vanskelig å si.

Produsert hos Mynta

– Myntene er åpenbart produsert på Det Norske Myntverket, som den gang var direkte underlagt Finansdepartementet og het Den Kongelige Mynt. Men hvordan de har havnet på funnstedet og hvor de eventuelt har vært innom i mellomtiden, er høyst usikkert.

Det kan både være snakk om utbytte fra kriminelle handlinger som eksempelvis ran av pengetransport, eller så kan de også ha kommet direkte fra Myntverket.

– Uansett er det foreløpig et stort mysterium med hensyn til både hvordan de havnet der de gjorde og hvorfor de ble liggende. Forhåpentligvis vil nærmere undersøkelser kunne gi svaret, sier han.

Kommentarer til denne saken