Gå til sidens hovedinnhold

FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall

Artikkelen er over 2 år gammel

På 20 år har det vært sju registrerte dødsfall hvor tarmbakterien Campylobacter har vært en direkte eller medvirkende årsak, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Siden 1998 har tre personer dødd av Campylobacter, viser tall fra dødsårsaksregisteret. I tillegg er det registrert fire dødsfall hvor bakterien var medvirkende årsak, ifølge NRK.

Rundt 3.000 personer i Norge smittes av bakterien hvert år.

– Vanligvis begrenser sykdommen seg selv. Den går over etter en ukes tid, sier Helena Niemi Eide ved FHI.

For friske personer er dette som regel ikke en alvorlig sykdom, bortsett fra hvis en person har en underliggende sykdom. Da kan dehydrering, som er et typisk symptom, være farlig i seg selv.

– For de eldste, yngste og folk med en underliggende sykdom er det viktig å være oppmerksom, sier Eide.

Campylobacter er bakterien som er funnet i vannet på Askøy i Hordaland.

En ett år gammel gutt og en kvinne på 72 år fra Askøy er døde. Begge fikk påvist Campylobacter, men det er ikke kjent om bakterien er dødsårsaken.

Til sammen 2.000 personer er blitt syke etter at det er funnet store konsentrasjoner av tarmbakterier i et høydebasseng på Øvre Kleppe i Askøy. Totalt har 50 voksne og 15 barn vært innlagt som følge av sykdomsutbruddet.

LES OGSÅ: E.coli-funn i drikkevannet i Krødsherad og Hurum

LES OGSÅ: Kommunene understreker at de har gode rutiner med drikkevannet

Fakta om Campylobacter

  • Campylobacter er en gruppe bakterier som finnes hos dyr og mennesker. Regnes som en av de vanligste årsakene til diaré forårsaket av bakterier i Norge og Europa.

  • Symptomer er diaré, magekramper, magesmerter og feber innen to til fem dager etter smitte. Diareen kan være blodig og fulgt av kvalme og oppkast.

  • De fleste er syke i rundt en uke og blir friske uten spesiell behandling. I langvarige og vanskelige tilfeller brukes antibiotika.

  • Hos mennesker som har nedsatt immunsystem, kan bakterien spre seg til blodomløpet og forårsake livstruende infeksjon. Noen får derimot ingen symptomer.

  • Bakterien dør ved oppvarming til 70 grader celsius.

  • Spres vanligvis ikke fra person til person, men det kan skje. Sykdommen opptrer vanligvis i enkelte sporadiske tilfeller, og dyr kan også smittes.

    Kilde: Forskning.no, Folkehelseinstituttet.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken