Gå til sidens hovedinnhold

FIS: Tilstanden til Tande er stabil

Daniel-André Tande (27) mistet kontrollen i svevet under prøvomgangen før skiflygningsrennet i slovenske Planica.

Daniel André Tande (27) gikk rundt og falt stygt under torsdagens prøveomgang i skiflygingsbakken i Planica. Tilstanden hans er stabil, opplyser FIS.

Tande ble fløyet til et sykehus i Ljubljana.

«Tilstanden til Tande er stabil, og han skal gjennomgå flere tester og få mer behandling», skriver Det internasjonale skiforbundet på Twitter.

Det varsles en ny oppdatering om Tandes skade i løpet av ettermiddagen.

Tande ble fraktet vekk i ambulanse etter å ha fått oksygentilførsel i bunnen av bakken. Nordmannen gikk rundt i lufta og landet knallhardt i bakken like etter at han rundet kulen.

– Det eneste vi vet er at tilstanden er stabil og at han er fraktet til Ljubljana, Vi må bare avvente mer informasjon, sier landslagstrener Alexander Stöckl til NRK.

- Hele laget er selvsagt preget av dette, sier landslagstreneren, som sto på trenertribunen, da det gikk galt med KIF-hopperen i prøveomgangen.

- Det så ut til at det skulle bli et bra hopp, men så ble han litt "bred" og han fikk luft over venstreskien og da gikk han rundt, sier Stöckl, som sier at forholdene var veldig bra.

- Dette er Tandes egen feil, sier en tydelig preget landslagstrener.

Hopperne i Planica har en fart på over 100 kilometer i timen ved avsatsen. Tandes fart på hoppet var litt i overkant av 102 kilometer i timen. Ifølge resultatlistene landet Tande på 78 meter. Først ble dette oppgitt til å være 99 meter.

Rullet ned bakken

En video av hoppet viser at Tande ruller nedover unnarennet. TV-bildene viste at Tande blir fraktet ut av bakken på båre og inn i en brakke. Kort tid seinere ble han fraktet vekk i helikopter sykehuset i hovedstaden Ljubljana.

– Jeg håper så inderlig at det her har gått bra, men jeg frykter at det kan være en alvorlig skade, sier NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen.

Prøveomgangen ble midlertidig stanset etter Tandes fall, men konkurransen går videre som planlagt.

– Får vondt i magen

Hoppekspertene i NRKs studio var tydelig preget, og forklarte at Tande traff bakken med stor kraft som gikk rett ned i bakken, i stedet for som del av en bevegelse.

– Det er det ultimate marerittet til en utøver i den aller største bakken du kan hoppe i. Over 100 kilometer i timen, får luft oppå venstreskien slik at den forsvinner, og da har du ingenting å stå imot med i den bakken her, sier Evensen.

– Vi får alle vondt i magen. Det er ikke en god følelse vi sitter med her nå, jeg håper det går bra med Daniel.

Tande ble verdensmester i skiflyging i 2018.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken