Lørdag morgen melder brannvesenet i Kongsberg at de rykker ut på pipebrann i Helene Sembs vei på Gamlegrendåsen.

Tidligere lørdag morgen meldte brannvesenet i Flesberg at de rykket ut på en pipebrann i Østskaugen.

Vaktleder for Sør-øst 110 Jan Rundtom, opplyser om at brannvesenet både i Flesberg og i Kongsberg er framme.

I Kongsberg på Gamlegrendåsen kan brannvesenet opplyse om at det har vært en pipebrann og at de nå iverksetter kontroll av pipa.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det samme gjelder for pipebrannen i Flesberg, kan innsatsleder i Flesberg brannvesen, Jon Olav Berget opplyse om.

– Det var naboen som hadde sett flammene over pipa og meldt ifra. Flammen er slukket nå og brannen holdt seg til pipa. Det har gått veldig bra, opplyser Berget.

Flesberg brannvesen har fått på plass en feier som kommer for å kontrollere pipa.

Sotbrann

Jan Rundtom opplyser at ordet pipebrann er noe upresist.

– Vi kaller det pipebrann, men det er ikke pipa som brenner. Det er sot og slam som avleires inne i pipa som tar fyr og begynner å brenne, så det oppstår en sotbrann, forklarer Rundtom.

Gradestokken viste minus 20 kuldegrader i Flesberg og minus 16 i Kongsberg i morgentimene. Brannvesenet opplyser at det oppstår flere pipebranner når det er skikkelig kaldt ute.

– Når det er så kaldt som nå fyrer folk kanskje litt ekstra hardt og da kan det oppstå brann i pipa, forklarer Rundtom.

Han sier at en pipebrann er relativt vanlig og heldigvis stort sett ufarlig.

– Stort sett så går det veldig bra. Pipene er laget for å tåle mye varme. Det som kan være farlig er hvis pipa sprekker. Da kan det være fare for at brannen sprer seg til en bygningsbrann. Derfor drar brannvesenet alltid ut for å sjekke pipa og området rundt pipa etter melding om pipebrann.

Jan Rundtom forsikrer at det ikke var vare for spredning til resten av boligen i de to pipebrannene lørdag morgen.

Husk på røykvarsleren

Brannvesenet i Kongsberg ved brannmester Bjørn Tore Kløvstad, minner om viktigheten av å ha røykvarsler som fungerer, uavhengig om du fyrer med ved eller ikke.

– De vi rykket ut til i dag hadde flere røykvarslere, men det var ikke alle som fungerte. Det mange ikke vet, er at røykvarslere har en levetid på cirka 10 år, så det er veldig viktig å huske på å bytte de ut innimellom.

– Det er også viktig å sjekke at batteriene fungerer i røykvarsleren. Hvis du skal kjøpe en ny røykvarsler så pass på at den er CE-merket, opplyser Bjørn Tore Kløvstad.

Slik sjekker du- og bytter batterier i røykvarsleren:

Brannvesenet er tydelig på at røykvarslere er en investering redder liv.

– Røykvarsleren er jo den som melder ifra hvis noe skjer. Om det er så er røyk fra matlaging eller fra vedfyring, er det greit å få beskjed om at noe er på gang, hvis man for eksempel ligger på sofaen og sovner av litt, er det fint at en røykvarsler kan vekke deg å gi beskjed.

Slik fyrer du riktig

Brannvesenet har flere tips for å prøve å unngå at pipebrann oppstår.

– Det som er viktig er å fyre med tørr ved og ha god trekk. Det er ikke dermed sagt at man aldri vil få pipebrann, men det minsker risikoen.

– Det å sprengfyre øker risikoen for pipebrann. Det samme gjelder hvis man fyrer med rå ved og dårlig trekk. Da blir det ikke optimal forbrenning i ovnen og det kan danne seg mye røyk og sot oppover i pipa som igjen kan føre til pipebrann.