Vannmassene i Lågen synker gradvis

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er en 20-års flom i Lågen. Flomtoppen ble nådd torsdag formiddag, men synker gradvis. Veier kan trolig snart åpnes.

DEL

Siste: Flomtoppen er nådd, og er i ferd med å gå tilbake.

- Det siste jeg hørte var at vannmassene har sluttet å øke. Vannføringen er på rundt 700 kubikk, og selv om den er gradvis synkende så vil vi fortsatt ha en stor elv å se på i noen dager fremover, sier Per Bjørn Hardangen i Kongsberg energiselskap.

Også politiet bekrefter dette.

- Det ser ut til å gå bra i forhold til flommen nå. Holder det seg slik som nå så blir det ingen ytterligere sperringer, så vi får håpe det holder, sier vakthavende ved Søndre Buskerud politidistrikt.

Politiet har nær kontakt med blant annet Statens Vegvesen, og informerer om at selv om fv88 i Bevergrenda er stengt inntil videre, så er det muligheter for at den kan åpnes igjen om ikke for lenge.

- Vannet i Bevergrenda trekker seg tilbake, og det kan trolig åpnes om kort tid.

Kongsberg kommune melder torsdag ettermiddag følgende;

"Det er mye vann i Lågen men det er ikke nødvendig å stenge Nybrua over elva slik det ble gjort i 2007. Dette ble imidlertid fortløpende vurdert av kommunen i samarbeid med Statens vegvesen, men ut fra kjente målinger vil ikke vannstanden stige over nåværende nivå. Bildet er fra flommen i 2007".

Flesberg kommune melder følgende torsdag ettermidddag;

De kommunale vegene er farbare og utbedringer pågår. Fv134 Lyngdalsvegen er fortsatt stengt ved Ramvik. Fv88 i Bevergrenda ble stengt ved Spiten i Kongsberg i formiddag. Bruddet ved Damtjern ble reparert i natt og vannstanden i tjernet er synkende. Prognosen for Numedalslågen når det gjelder Flesberg er "heftig vårflom".

Fylkesveger

Statens vegvesen kan ikke si når Fv134 Lyngdalsvegen kan åpnes igjen ved Ramvik. Vannføringen i bekken må gå ned før utbedringsarbeider kan starte.

Fv88 i Bevergrenda er stengt inntil videre.

Fv 63 mellom Lyngdal og Skotselv og på Fv 64 mellom Lampeland og Bakke kirke i Øvre Eiker kommune er åpnet var voldsomme vannmengder som passerte i Numedalslågen torsdag formiddag.

Tidlig torsdag morgen ble det målt en vannføring forbi Kongsberg på 680 m3/s i Lågen. En 20-årsflom ligger på et 590 m3/s, mens en 50-årsflom er på 880 m3/s.

- Vi er mellom en 20-års flom og en 50-års flom, sier Per Bjørn Hardangen i Kongsberg energiselskap.

I Jondalselva er det verre - her er nivået for en 50-års flom passert. Vannføringen ble målt til 108 kubikk på morgenkvisten. Nivået for en 50-års flom ligger på 88 kubikk.

Lps Jan Storfossen har vært i Jondalen i dag, han melder at det er mange som er uten vei og som er isolert.

Nybrufossen fotografert fra lufta torsdag 3. september.

Nybrufossen fotografert fra lufta torsdag 3. september. Foto:

DRONEFOTO: TOR LINDSETH

LES OGSÅ: Jondalselva sperrer mange inne (Lp total)

Mye vann

Den provisoriske demningen som har blitt laget i Nybrufossen i forbindelse med arbeidene med damkrona, har gått føyken, forteller Hardangen.

I Kongsberg pumpes det vann ut fra innsiden av flomvollene, som ble satt opp etter flommen i 207, ved Flåtaløkka og svømmehallen, se bildeserie.

Lågen har også flommet over Bevergrendveien ved Skriverplassen. Veien er her stengt. Omkjøring er skiltet.

LES OGSÅ: Vannproblemer også i natt

Ledig kapasitet

Ved flommen i 2007 kom vannføringen i Lågen opp mot 990 kubikk. Hardangen tror ikke det blir riktig så ille i år.

- Forskjellen er at i år er det ledig kapasitet i Tunhovd og Pålsbufjorden. Det vil si at de nå holder på alt vann. I 2007 var det helt fullt her, sier Hardangen.

Nils Runar Sporan i Numedals-Laugens Brugseierforening, sier ved 10.30-tiden at det det er tegn som tyder på at toppen snart er nådd.

- Det ser ut til at vi er i ferd med å nå toppen i Kongsberg. Men det avhenger helt om det kommer mer nedbør eller ikke, sier Sporan.

Ved 13-tiden bekrefter Per Bjørn Hardangen i Kongsberg energiselskap dette. Flomtoppen er trolig nådd.

Det kan bli noe mer regn utover dagen, men det trolig ikke snakk om store nedbørsmengder.

Vannføringen er på vei ned i Jondalselva, det samme er den ved Bruhaug i Rollag.

- Vannføringen vil holde seg jevnt høyt framover, på grunn av tregheter i vassdraget, sier Sporan, som regner med at det i hvert fall vil gå et døgn før det går ned.

Sporan mener at reguleringen har virket flomdempende.

- Uten den dempingen vi har i magasinene, ville vi hatt en flom som i 2007, mener Sporan.

- Av det som renner gjennom Kongsberg nå, kommer 10-15 prosent fra det regulerte feltet. Og dette feltet utgjør 50 prosent av nedbørsfeltet til Lågen, sier Sporan.

SE BILDESERIE HER:

LES OGSÅ: Flere skoler må ha flomstengt

Foto:

Grafen viser vannføringen i Jondalselva siden juli. (Kilde: NVE)

Se video fra Fosseparken torsdag morgen:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken