Uværet som rammer Sør- og Østlandet er oppgradert til ekstremvær og har fått navnet Petra. NVE hevet i går flomfaren i Numedalslågen til rødt nivå, som er det høyeste.

- Tilsiget i dette vassdraget er nå enormt, og det er bakgrunnen for at vi nå hever flomvarselet til rødt nivå for Numedalslågen, sa Elin Langsholt hos Norges vassdrags- og energidirektorat ved 21-tiden tirsdag kveld.

E134 ved Myntbrua ble stengt i natt, men veien ble gjenåpnet klokka 08.20 onsdag morgen, forteller Tore Braaten, kriseleder i Statens vegvesen.

- Det ser ut som Lågen har passert toppen. Klokken 08.20 ble veien gjenåpnet, men med forsterket vakthold.  Det er en løpende vurdering av veien, og E134 kan bli stengt igjen på kort varsel, sier Braaten.

Lågen nådde trolig sitt høydepunkt i natt, og da ble det målt i underkant av 750 m3/s. Vannføringen ble sist målt til rundt 720 kubikk.

- Lågen stiger fortsatt lenger ned i vassdraget, men lenger opp har det snudd, som for eksempel ved Bruhaug, sier flomvakt Langsholt onsdag morgen.

Se video fra Lågen onsdag morgen!

 

LES OGSÅ: Torsdag treffer ekstremværet "Petra"!

E134 stengt

 

E134 ved Myntbrua ble besluttet stengt ved 03.30-tiden i natt. Til da hadde situasjonen blitt overvåket kontinuerlig av Statens vegvesen.

- Det er ikke noe teknisk problem med Myntbrua. Problemet er at veien går parallelt med fossen og vannstanden er så høy. Veien er ikke sikker dersom det for eksempel skulle komme vrakgods ned elva. Så det var en total sikkerhetsvurdering som gjorde at vi stengte, sier Tore Braaten, kriseleder i Statens vegvesen.

Veien gjennom Bevergrenda og Lurdalen er også stengt. 

Nybrua er foreløpig åpen. Det samme er Gamlebrua, men Braaten sier at de ikke ser på denne som en reel kapasitet.

- Det kan være smart å ta sykkel, for dem som har mulighet til det. De som må kjøre, må beregne god tid, sier Braaten.

Kontroll

Odd Resser, beredskapsleder i Kongsberg kommune, melder at de har kontroll på situasjonen.

- Vi har hatt vakt ved svømmehallen i hele natt. Her har vollene og pumpene holdt vannet ute. Vi har ikke fått melding om nye hendelser i løpet av natta. Nå venter vi bare på at vannet skal renne forbi, sier Resser.

Det er ingen kommunale veier som er stengt, som Resser har fått melding om.

- I vår handlingsplan for flom i Kongsberg, står det at man skal vurdere stenging av Nybrua på 700 m3/s og stenge på 900 m3/s. Foreløpig går det bra. Brua rister mer av bilene enn av flommen. Det er ingen fare med pilarene, sier Resser.

Flere veier har fått merke flommen:

  • Fv. 96 i Lurdalen er stengt. Bente Trasti i Lurdalen fortalte tirsdag om store vannmengder. - Hele veien er bare ei svær elv. Det går ikke an å komme fram, fortalte hun.

  • Ove Gjeddes vei var stengt en periode tirsdag kveld. Den skal nå være åpen.

  • Fv. 88 Bevergrenda - Svene er nå åpen etter at den har vært oversvømt.
  •  
  • Knuteveien ble utbedret tirsdag kveld, etter melding om problemer her, og skal nå være åpen.
  • Fv.37 i Jondalen var stengt grunnet ødelagt stikkrenne og høy vannstand, men er nå åpen, se bildet under:

Bildeserie

SE BILDENE: Flommen er tilbake

 

Har du tips/bilder/video? Kontakt oss!!

LES OGSÅ: 

Bildeserie

Andre flommen på to uker