Dropper megler - regner med å spare 50 000 kroner

Alt er relativt nytt i borettslagsleiligheten, og familien Flydal synes det er trygt å selge uten både eiendomsmegler og eierskifteforsikring.

Alt er relativt nytt i borettslagsleiligheten, og familien Flydal synes det er trygt å selge uten både eiendomsmegler og eierskifteforsikring. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

– Eiendomsmeglere tilfører lite av verdi, mener familien Flydal, som satser på å spare 50.000 kroner på å selge leiligheten sin selv.

DEL

– Denne leiligheten, med romslig balkong og barnevennlig gårdsrom, bør være relativt enkel å selge selv, sier Turid Flydal, og låser opp døra til en toromsleilighet i et ett år gammelt bygg på Sandaker i Oslo.

Hun plasserer en stor, rød «visningsblomst» på verandabordet. Fatet med epler er satt fram, og alt er rent og ryddig.

Stort advokatbehov

– Vi har kjøpt og solgt noen boliger til eget bruk gjennom årene. Og vi har opplevd å bli lurt av eiendomsmeglernes evne til å skjule hvordan ting egentlig henger sammen.

– De har en forståelig interesse av raskt salg og høy pris. Regner du sammen hva det koster, blir det fort 50.000 kroner med bilder, prospekt, annonser, visning og oppgjør, sier Einar Flydal, og legger til:

– Det er mye å betale for markedsføringen og for ting du kan gjøre selv.

Flydal forteller at han har brukt mye tid på å rydde opp etter boligkjøp som har gått gjennom eiendomsmegler.

Ifølge HELP forsikring, som selger boligkjøperforsikring, er han langt fra alene om problemene.

– Én av fire boligkjøpere trenger advokatbistand etter boligkjøp, basert på våre statistikker over klager, sier pressekontakt og advokat Dag Are Børresen i HELP.

Han presiserer at dette i all hovedsak dreier seg om salg som har gått gjennom eiendomsmegler. En del av klagesakene havner i retten.

Trøbbel tross meglerbruk

– Hvordan kan advokatbehovet være så stort, når eiendomsmeglere har kvalitetssikret salgsprosessen?

– Selv om salget har gått gjennom megler, er jo megler prisgitt opplysninger som selger har gitt om boligen sin, og hva takstmannen har opplyst i sin rapport, sier Børresen.

Han legger til at det kan dukke opp skjulte feil som verken selger, takstmann eller megler kunne kjenne til, og dertil at folk ofte kjøper bolig med hjertet – uten å sette seg tilstrekkelig inn i hva de legger inn bud på.

Bekrefter konfliktnivået

Forbrukerrådet bekrefter at konfliktnivået på feltet er høyt.

– Vi får mange henvendelser fra folk som har problemer etter boligkjøp. De fleste handler går gjennom eiendomsmegler, men det er åpenbart at dette ikke bidrar til et konfliktfritt boligmarked, sier underdirektør Torgeir Øines i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet mener at det ikke er vanskelig å selge sin egen bolig, men at det krever litt innsats av selgeren.

Oppskriften – «De ti selgervettreglene» – ligger ute på forbrukerportalen.no. Gulroten er at man kan spare rundt 50.000 kroner hvis det dreier seg om et gjennomsnittsobjekt.

Skummel øvelse

Christian Dreyer, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, synes ikke salg uten eiendomsmegler er noen god idé. Han mener at fallgruvene for den private selgeren er mange, og nevner spesielt innhenting av informasjon og budgivning.

– Man må sjekke både pengemessige heftelser og andre tinglyste servitutter. Det førstnevnte er enkelt, men det sistnevnte er en fryktelig skummel øvelse, advarer Dreyer.

Til punktet om budgivning anfører han at selger kan kommer i tvist med kjøper, dersom de er uenige om hvilke kjøpspremisser som ble avtalt.

– Under budgivningen, der man skal håndtere frister, bud og forhandlinger med flere samtidig, er det utrolig lett å trå galt, sier Dreyer.

Han advarer også mot å kjøpe av en privat selger:

– Jeg kan ikke begripe hvordan kjøperen kan være trygg, når handelen går gjennom en amatør i boligsalg.

Sikkert oppgjør

Einar Flydal tror ikke på Dreyers argumenter.

– Eiendomsmeglerne gir en trygghet til kjøper. Men det er en falsk trygghet, sier Flydal, som mener han selv og en bank kan gjøre det samme som en eiendomsmegler:

– Megleren innhenter offentlige opplysninger som jeg like gjerne kan innhente selv.

– Som selger kan jeg også bestille verditakst eller tilstandsrapport selv. Megleren lager riktignok en fin brosjyre der de setter sammen disse opplysningene med noen standardopplysninger, oppsummerer Flydal.

Ryddig salgsprosess

Selv har han valgt å selge leiligheten sin til fast pris, slik at «førstemann til mølla» får den.

– Målet mitt er å få til en åpen, ryddig salgsprosess, der verken jeg eller kjøper må ut med mellom 50.000 og 100.000 ekstra for markedsføring og falsk trygghet, sier Flydal.

– Ved selve overtakelsen må vi selvsagt bruke en «tiltrodd tredjeperson», det vil si enten banken eller en advokat, slik at alt går sikkert for seg for begge parter.

– Innhent en grundig tilstandsrapport

Her har han Forbrukerrådets fulle støtte. Underdirektør Torgeir Øines har tre grunnleggende råd til alle som ønsker å selge selv:

– Innhent en grundig tilstandsrapport, selv om mange boligsalg som går gjennom eiendomsmegler mangler denne viktige rapporten.

– Innhent også alle de samme opplysningene som en megler ville innhentet, disse er ramset opp i eiendomsmeglerloven, paragraf 6-7. Og la til slutt en profesjonell tredjepart forestå oppgjøret.

Artikkeltags