Slik er fremtidens TV

Samsungs nye skjermer i 8000-serien.

Samsungs nye skjermer i 8000-serien. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Samsungs nye skjermer styres med hendene og stemmen.

DEL

TV-ene skal være smarte. Du skal kunne surfe, spille, trene, sjekke Facebook, Youtube og mye mer direkte fra sofakroken. Men TV-ene begynner nå å bli så «smarte» at det å kontrollere dem med en tradisjonell fjernkontroll, ikke er bra nok. Samsungs nye TV-er i 8000-serien tar tak i dette problemet. De gjør det mulig å heller styre TV-en med hendene og stemmen.

TV-snakkis

Samsung UE55ES8005 er flaggskipet i Samsungs rekke av 2012-modeller. Den bærer et lekkert og nesten rammeløst design.

Det hele fungerer såre enkelt, men du må snakke engelsk. Før du kan slå på TV-en, bruker du «Smart TV» som passord. Du sier «Smart TV», venter litt og sier «TV Power On». Så slår TV-en seg på. Derfra er det bare å jatte i vei.

Les også: Slik finner du den beste spill-TV-en

Les også: Slik strømmer du trådløst til TV-en

Sier du «Smart TV» på nytt, vil du få opp en egen meny som forteller det hva du kan gjøre, som å starte Samsungs Smart Hub eller bare rope ut hvilket kanalnummer du vil gå til.

Akkurat dette fungerer relativt greit, uansett om du snakker til den medfølgende fjernkontrollen eller rett til TV-en. Det er imidlertid veldig viktig at du snakker sakte og tydelig. Det nytter ikke alltid å snakke i normalt tempo.

Lydtrøbbel

Et opplagt problem du kan møte her er at TV-en feiltolker lyd fra en film som at du prøver å snakke til den. Dette er ikke et problem når du ser på film med vanlig «lyttelyd», men enkelte har rapportert at det kan bli et problem når lydnivået er veldig høyt.

En replikk i en film resulterer da at TV-en ber deg snakke tydeligere fordi den ikke forstod hva du sa. Alt i alt fungerer ikke stemmestyringen helt perfekt, men den fungerer.

Med stemmestyringen kan du gi TV-en direkte kommandoer, men det er ikke nok til å ta over for den tradisjonelle fjernkontrollen. For å bla rundt i menyene, kan du også bruke hånda til å styre rundt i de mange menyene Smart-TV-er har fått.

Det fungerer ved at du holder frem håndflata mot TV-en, og et innebygget kamera kjenner den igjen. Du får da opp en tradisjonell musepeker på skjermen, som du ganske enkelt drar rundt med. Fører du den over et ikon, er det bare å knytte neven, som da tolkes som et museklikk.

Stort lerret

I teorien er dette et spennende konsept, men i praksis fungerer det foreløpig ikke veldig bra. Musepekeren følger hånda, men på ingen måte stabilt. Den virrer rundt, noen ganger er den tregere, og noen ganger spretter den til andre siden av skjermen bare vi gjør en liten bevegelse.

I ny og ne har vi en mistanke om at kamera feiltolket ansiktet vårt som hånda, og musepekeren ble stående stille noen sekunder. Av samme grunn må du holde hånden din litt ut fra kroppen mens du styrer, noe som faktisk kan være litt slitsomt i lengden.

Om dette er slik vi vil bruke TV-en i fremtiden, gjenstår å se. Teknologien er spennede nok, men det er fortsatt et godt stykke igjen før dette kan kalles brukbart. Styring av hånda er litt for kronglete, mens det å bruke stemmen fungerer greit nok, om litt tregt.

Men ingen av delene er noe vi føler er «naturlig» å bruke. Dette skyldes ikke bare at dette er en helt annen måte å styre TV-en på enn vi har vært vant til siden den kom på 30-tallet.

Les hele denne saken på Hardware.no

Se videoen om fremtidens TV nedenfor:

Artikkeltags