Slik kan du få deg en statistrolle

Det var behov for mange unge gutter, med mer og mindre skuespillererfaring, da «Kongen av Bastøy» skulle spilles inn.

Det var behov for mange unge gutter, med mer og mindre skuespillererfaring, da «Kongen av Bastøy» skulle spilles inn. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Bak profilerte Kristoffer Joner skjuler det seg mange film-liv på skyggesiden.

DEL

Det er ikke alle som kan gå på jobb med Kristoffer Joner, Kim Bodnia, Leon Bashir, Helge Jordal og Jenny Skavlan. Hvis man da ikke melder seg som statist for «Tomme Tønner 2».

Jobb og jubel

– Statister klare? roper statistansvarlig Åsmund Asdal.

Mads Tharaldsen, Kristian Vikenes og et femtitall andre statister tusler inn på tilskuerplassene på Bjerke travbane. Der skal de sitte og småprate tilsynelatende naturlig, mens kamera har fokus på gjengen i forgrunnen, ledet an av en langhåret Kim Bodnia.

– Jeg syntes «Tomme Tønner» var bra, og tenkte det ville være gøy å være med på oppfølgerfilmen, sier Tharaldsen.

– Jobben har foreløpig bestått i å late som vi kjøper billetter. Og juble mye, forteller kompisen Vikenes.

– Men det er jo ikke sikkert vi kommer med på filmen, da. Jeg var statist på Olsenbanden Jr., og trodde jeg kom til å synes masse. Og så endte jeg opp på kun ett bilde, påpeker Tharaldsen.

Lavtlønnsyrke

En rask vei til suksess og oppmerksomhet er statistrollen nok ikke. Ei heller en rask vei til rikdom. For å stille på «Tomme Tønner 2» var betalingen gratis mat, pluss enten kinobillett eller dvd.

Men gratis moro kan du forhåpentligvis få.

– Vi har lagt vekt på å hyre inn folk som var fan av den første «Tomme Tønner»-filmen, og har rekruttert folk blant annet via Facebook, sier statistansvarlig Asdal.

– Når du har med folk som er ivrige, tilfører det en energi til filmen, og det blir en kul stemning på settet. Statistene har gjerne lange dager, men stiller likevel, fordi de i likhet med resten av crewet har lyst til å bidra, fortsetter han.

Jobb som statist

Asdal understreker at statister er viktig for å gi realisme til filmen. Som det står på «Hotel Cæsar» sin side for deg som vil bli statist:

«Hvordan ville hotellobbyen sett ut, dersom det kun var Svein i resepsjonen og Cecilie i baren?»

Det finnes mange måter å få seg en statistjobb på. Å få vite om jobben via grupper på Facebook er allerede nevnt.

Å registrere seg på siden til Hotel Cæsar er en annen metode. Vil du gå enda grundigere til verks, kan du registrere deg hos et castingbyrå, eller i en statistdatabase på nett. Enkelte av disse oppføringene koster noen hundrelapper, andre er gratis.

Fra statist til skuespiller

Ett av stedene aspirerende statister og skuespillere kan registrere seg, er nettbasen med det talende navnet Wannabebasen, som er drevet av Aktiv I Oslo.no.

– Vi har 15.000 navn registrert hos oss. Det er veldig mange unge som vil på film og TV, og vi ser at interessen har økt siden vi startet i 2002, sier redaktør Lene Haug.

Samtidig har behovet hos film- og TV-produsentene også økt, slik at muligheten for en liten rolle absolutt er til stede.

– Vi formidler alt fra statistjobber i store spillefilmer til hovedroller i barnefilmer. Et lurt sted å starte om du ønsker å bli noe mer enn statist, er å søke på en rolle i en studentfilm. Da får du nyttig erfaring, og kontakt med fremtidens bransjefolk, tipser Haug.

Fleksibel

Andre tips, uansett om du vil bli statist eller få en større rolle, er å være lett å samarbeide med, og å kunne stille opp på kort varsel.

– Vi kan plutselig få beskjed om at for eksempel «Storbynatt» trenger fire statister neste dag, så det gjelder å være litt fleksibel, sier Haug. Som slett ikke mener man skal se helt bort fra at noen kan se talentet i en statist.

– De fleste statister blir jo ikke oppdaget. Men jeg tror absolutt det er mulig.

Artikkeltags