En rekke falske Facebook-sider går til angrep på norske brukere. Og det i stor stil, skal vi tro nettstedet Datahjelperne som har spesialisert seg på å avdekke svindel i sosiale medier. Nettstedet skriver at svært mange merkevarer misbrukes hver eneste uke, og at det advares ofte mot slike annonser, men i for liten skala.

– Jeg har fulgt mange falske svindelsider over tid, og har skaffet meg nok informasjon til å kunne uttale meg, sier innehaver Jørund Heimholt i Datahjelperne.

Konkurranser

Det opprettes hele tiden nye svindelsider på Facebook, og nordmenn lar seg lure hver eneste uke. Dette tjener svindlerne gode penger på.

– De bruker alltid kjente merkevarer for å virke troverdig. Rutinen er den samme hver gang, og det er her de gjør en stor tabbe, sier Heimholt.

Han drar fram Coop Obs, Elkjøp, H & M, Eplehuset, og Ikea som merkevarer som svært ofte blir brukt i falske annonsekampanjer. Alt ser tilsynelatende likt ut med de ekte sidene, bortsett fra at de falske sidene kanskje ikke har så veldig mange følgere som de originale. Det utlyses konkurranser med kort svarfrist.

– De ber deg også om å kommentere i konkurransene med spesielle ord. Da kan de samle navnet ditt inn i sine store svindeldatabaser, sier Heimholt.

Mengder av kommentarer

I tillegg til disse falske sidene på Facebook, opererer de med private profiler som har klart å samle inn masse venner. Du har sikkert opplevd å få venneforespørsel fra en vakker kvinne du aldri har møtt?

– De bruker disse falske profilene til å spre innleggene sine, samt at de poster i grupper med mange likes.

Han sier at fase to er å få deg til å spre det falske budskapet, og la andre gå på limpinnen. Hvem vil vel ikke ha en gratis iPhone, en TV, eller en bil?

– Når du liker, deler og kommenterer uten å faktasjekke om innholdet er riktig, så er du med på å lure mange andre. Det føles ikke spesielt godt.

På enkelte svindelannonser kan man se så mye som 30.000 kommentarer, og store mengder delinger også.

– Du er med på at slikt spres over hele Facebook, og her må brukerne faktisk ta et ansvar, sier han.

 

Profesjonelle

Men hvordan klarer de egentlig å tjene penger på denne svindelen? De samler inn mengder med informasjon om deg og flere hundre tusen andre.

– Dette er profesjonelle utenlandske selskap som har spesialisert seg på å svindle deg. Du blir alltid bedt om å registrere navn, adresse, mail, telefonnummer, kortnummer, og så videre. Du blir ofte lurt inn i en abonnementstjeneste som du aldri kommer deg ut av, sier Heimholt.

All informasjonen kan også selges videre til en tredjepart for en god del penger. Har du latt deg lure av slik svindel, må du ta kontakt med banken din og få sperret kortet i full fart.

– Pengene dine er tapt, og du får dem nok aldri tilbake. Jeg har jobbet med IT siden jeg var ung, men jeg blir aldri utlært. Utviklingen går utrolig fort, og man rekker så vidt å henge med, sier Heimholt.

Disse tegnene kan identifisere en ekte Facebook-side:

▪ De har mange mange tusen likes.

▪ De er verifisert av Facebook. Du ser det blå tegnet ved navnet. √. Falske sider vil skrive dette tegnet på siden.

▪ De har en lang historie. Du vil kunne bla deg langt ned på siden.

▪ De er registrert som ett firma på Facebook.

▪ De bryter ikke Facebook sine regler. De bygger god merkevare over tid.

▪ De kan vise til egen hjemmeside

▪ De kan vise til kontaktinfo på mail

▪ De har eget telefonnummer

Les hele avsløringa til Datahjelperne her.