Norge med Tiril Udnes Weng, Therese Johaug, Helene Marie Fossesholm og Heidi Weng gjorde som de ville og vant klart søndagens verdenscupstafett i Lahti.

I den eneste stafetten før VM i Oberstdorf vant de norske jentene med klar margin i den finske tåka. Det svenske og russiske laget var svekket, og Norge var storfavoritter før stafetten på 4 x 5 kilometer.

I tillegg var Finland og USA de andre lagene som kjempet om plassene bak Norge.

Heidi Weng fikk ankeretappen og kunne skli over mållinjen lenge før resten av feltet. Sveriges Ebba Andersson sikret 2.-plassen 42 sekunder bak Norge, mens finske Marija Istomina gikk inn til 3.-plass.

– Det var veldig gøy, dette. Det var bare å gå og nyte det selv uten publikum, sa Heidi Weng til NRK.

De norske jentene har med det ikke blitt slått i en stafett i verdenscupen siden november 2009. Men i mesterskap er ikke statistikken fullt så god. I 2019 ble Norge slått av Sverige i Seefeld-VM.

Tidlig kommando

Tiril Udnes Weng lå sammen med Finland, Sverige, USA og Russland til første veksling. Johaug satte opp tempoet i den første lange bakken, og allerede da ble det strekk i feltet. Halvveis ut på etappen var de fire utfordrerne fortsatt med, men de falt av i runde to opp den samme bakken.

Finske Kerttu Niskanen var den nærmeste til å følge Johaugs høye tempo. Hun var sju sekunder bak da Fossesholm satte i gang etappe tre og skøytedelen.

– Jeg synes jeg løste det på en bra måte. Da Tiril vekslet som nummer tre, bestemte jeg meg for å ligge bak, finne roen, og så klinket jeg til i bakken, sa Johaug til NRK etter etappen.

Fossesholm i form

– Helene går fantastisk bra, så det skal hardt gjøres nå, tror jeg, men stafett er stafett, sa Johaug om vinnersjansene.

Fossesholm økte ledelsen til Finland med over halvminuttet med det som var en imponerende etappe, og Heidi Weng hadde 51 sekunder å gå på ved veksling til siste etappen.

Den ledelsen var det kun et fall som kunne ødelegge, og Weng gikk inn til en overlegen seier for det som fort kan bli stafettlaget i VM i Oberstdorf.

(©NTB)