Frivillighetsprisen til Gunvor og Hølje Bøen

BLIR SATT PRIS PÅ: Prisvinnerne Hølje Bøen og Gunvor Tingstad Bøen fikk overraskelsesbesøk hjemme på Kapermoen.

BLIR SATT PRIS PÅ: Prisvinnerne Hølje Bøen og Gunvor Tingstad Bøen fikk overraskelsesbesøk hjemme på Kapermoen. Foto:

Av
DEL

Innsendt Kongsberg og Jondalen menighetsråd har tildelt Gunvor og Hølje Bøen årets frivillighetspris. De har en enorm kjærlighet til Kongsberg kirkes historie, og en stort engasjement og iver for å formidle dette videre. Frivillighetsprisen deles vanligvis ut under menighetens vårfest, men av smittevernhensyn vil den ikke bli arrangert i 2020. Bøens fikk derfor besøk fra juryen som takket for innsatsen de har lagt ned for Kirken i Kongsberg.

Gunvor Tingstad Bøen og Hølje Bøen flyttet til Kongsberg som nygifte. Hølje jobbet hele sitt yrkesaktive liv i KV og Gunvor som lærer i barneskolen. Det tok ikke mange år før deres interesse for Kongsbergs historie og spesielt Kongsberg kirke oppstod. Deres interesse for Kongsberg kirke har vært genuin og helt uegennyttig, og de preges av grundighet, saklighet, trofasthet, utholdenhet og et imponerende engasjement. Her er juryens begrunnelse:

Omvisninger, åpen kirke og kirketjenere

I over 20 år har Gunvor og Hølje Bøen jobbet som omvisere i Kongsberg kirke. Hvor mange mennesker som har fått omvisning av disse to er helt umulig å si, men at der er snakk om mange tusen er ingen overdrivelse. Deres forhold til kirken og dens innhold, både bygget i seg selv, historien og religionen er helt spesielt og de sparer verken på entusiasme eller kunnskap i deres deling av dette. Omvisningene deres har sterk faglig tyngde, de har engasjert seg og markert seg som historikere og sitter med omfattende kunnskap og innsikt om byen, kirken og kunsten. Det er gjennom utallige timer med nitid forskning, research, og ikke minst skriving av historiske fakta.

Deres interesse for kirken har vært genuin og helt uegennyttig. Og de sørger for å gjøre det lille (store) ekstra for å skape gode omvisninger. Blant annet viser ett av maleriene Aron, bror til Mores. Han var den første «Ypperstepresten» for Israelsfolket. I det Gamle Testamentet fortelles det noe om hvilken prestedrakt disse Yppersteprestene hadde; de var bl.a. utsmykket med 12 edelstener. Dette kan vi se på bildet som er malt av Aron. Men det var ikke «godt nok» for Gunvor og Hølje – de har fått tak i en av hver av alle disse edelstenene, slik at vi alle kan få se stenene på ekte!

I tillegg til bestilte omvisninger har Bøens også bidratt sterkt med åpen kirke på sommeren. Her har de villig vekk fortalt om historien og kirkens interiør til gjestende turister. Mange har endt opp med å bli litt lenger enn planlagt. De har også vært engasjert som kirketjener de senere årene. De har bidratt på både gudstjenester, begravelser og bryllup. Ekstra stas har det vært når gamle skolelever er dagens brudepar!

Undervisning

Siden 2003 har Gunvor og Hølje hatt omvisning i Kongsberg kirke for mange tusener av sjetteklassinger. Elevene får et innblikk i både barokk og rokokko, som finnes i malerkunst, treskjæring og lysekronene og om kirkens historie. Dette er et prosjekt i samarbeid med den kulturelle skolesekken som i sin tid ble initiert av nettopp Bøens. Her har de gjort en formidabel jobb, og de har også lagt vekt på kirken som gudshus. De har forklart grundig kristen symbolikk og har foretatt en imponerende gjennomgang av bibelhistorien, for store og små tilhørere. Dette også i sine omvisninger.

Kirkens venner

Foreningen Kirkens venner ble opprettet i 1999 og både Gunvor og Hølje var aktive i denne foreningen. Her viser også deres enorme engasjement for kirken. Overskuddet fra boken «Kongsberg kirke – byens juvel», og lønna de har fått for omvisninger, har de donert til kirkens venner og de siste årene til Kirkelig fellesråd. Disse pengene har gått til ulike anskaffelser som Bøens ser har vært nødvendige. Blant annet har dette vært en av de fire klokkene i kirken og ny alterduk. Nesten 100.000 kroner ble gitt til menighetsrådet i forbindelse og arbeidet med en ny alterduk startet de i samarbeid med paramentkomiteen.

Restaurering av kirketekstiler

Den mektige Jørgen von Cappelen fra Fossesholm ga store gaver til Kongsberg kirke. De flotte tekstilene i fløyel og gullbroderi har blitt restaurert i forbindelse med kirkejubileet; en utfordring med forskningsmessig interesse. Ekteparet Gunvor og Hølje Bøen var initiativtakere og pådrivere for restaureringen, og har også forsket i kirkens arkitektur og historie. Antependiet ble restaurert til kirkens 250-års jubileum.

Andre involveringer

Gunvor og Hølje har vært involvert i flere roller og aktiviteter knyttet til Kongsberg kirke og Kongsberg menighetsråd. Begge har sittet i Kongsberg menighetsråd. Hølje som varamedlem i en periode rundt 1982 og Gunvor som medlem i en periode rundt 1998 (her kan det være at de har vært med i flere perioder, men det har ikke juryen klart å komme til bunns i).

De har også gjennom en årrekke vært med på Y’s Mens Loppemarked med ansvar for bokavdelingen. Her har de med kyndig hånd sortert bøker, tatt vare på rester til neste år, og ikke minst, hatt fullstendig oversikt. På en slik måte at ingen andre kunne ta akkurat denne avdelingen. Gunvor og Hølje har også vært aktive medlemmer i Y’s Men og holdt flere foredrag for foreningen.

Deres interesse for musikk har også ført med seg mange vakter på konserter. Spesielt kan historisk orgel-konsert nevnes. Uten deres engasjement for akkurat dette konseptet ville nok ikke så mange kommet på denne konserten. Gjennom sine omvisninger og prat med folk som har kommet på åpen kirke har de villig vekk snakket om denne konserten. Orgelmusikken er viktig, men det aller viktigste på denne konserten er at kirken mørklegges og lysekronen tennes og får skinne i all sin prakt. Da blomstrer både Gunvor og Hølje og de får vist frem og snakket om lysekronene og om den opprinnelige måten de skal skinne.

Gunvor var med i gruppen Aksjon Ansvar i 1972/1973. Et praktisk resultat av arbeidet denne gruppen gjorde var mandagsklubben som ble etablert i 1973 - en søndagskole (på mandager) på Wennersborg skole. Klubben eksisterte i ca. 20-år og Gunvor var med å etablere mandagsklubben.

Bøker og artikler

Boken «Kongsberg kirke- byens juvel» skrev Gunvor og Hølje til Kirkens 250-års jubileum. Et verk som vil for alltid stå sentralt i historien om kirken. Nitid og grundig arbeid ligger bak, og vil alltid være en kilde til kunnskap om kirkens spennende og lange historie. De har også skrevet flere artikler om kirken, interiøret og historien i bøkene «Langs Laagen».

Kongsberg og Jondalen menighetsråd takker for innsatsen Gunvor og Hølje Bøen har lagt ned for Kirken i Kongsberg og gratulerer med årets frivillighetspris - den er vel fortjent!

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et arrangement du ønsker å dele i Laagendalsposten.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken