Gå til sidens hovedinnhold

Frontkjemperne

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tirsdag 6. april begynner serien Frontkjempere på NRK TV. Serien er allerede omdiskutert da flere av de historikerne som er med i serien, mener de brukes i feil setting og klippes vekk noe av det de sier, spesielt har Terje Emberland kritisert dette. Vi får se om dette er en serie for å reinvaske frontkjemperne eller om vi får en nyansert og kritisk framstilling.

I de seinere år har det kommet mye litteratur om temaet, og det har blitt utgitt lister med navn, ikke minst «Liste 1». Ut fra slike lister og åpen litteratur kan vi også si noe om frontkjempere og vervede til SS fra Kongsberg og Numedal.

Seks frontkjempere fra Kongsberg er registrert falt, fire på Østfronten, en i Tyskland og en, Anders Juel Bang, falt i det såkalte «Haglebuslaget», som jeg har skrevet om i årboka Langs Lågen. I Sandsvær og Numedal er det ikke registrert falne blant frontkjemperne.

Imidlertid viser diverse lister og litteratur at flere frontkjempere hadde sine røtter i byen og i bygdene. De meldte seg til ulike SS-avdelinger og mange til Den norske legion. Følgende oppstilling gir antallet jeg har kommet fram til ved å gjennomgå dette. Kongsberg: 17, Øre Sandsvær: 6, Ytre Sandsvær: Ingen, Flesberg: 2, Rollag: 1 og Nore og Uvdal: 4, så med de som falt var det 36 personer som kan betegnes som frontkjempere. Dette må nok regnes som et minimumstall da arkivene ikke er saumfart.

De som døde, deltok i 5. SS-divisjon Wiking-Regiment Germania, Den norske legion, SS-Politi—Skijegerbataljonen og i Krigsmarinen. Flere var svært unge og verva seg mens de var skoleelever.

Kommentarer til denne saken