Gå til sidens hovedinnhold

Derfor gikk det galt i fuglekassa

Artikkelen er over 5 år gammel

En ful verden...

Lps fugle-TV

Det virket så lovende: seks egg, seks sprell levende fugleunger og to flittige svarthvitt fluesnapperforeldre. Men det endte ikke godt.

To tredjedeler av kullet døde brått.

To fugleunger levde videre noen dager til, før den ene av de to også dør, like før de var klare til å forlate kassa. Den siste har trolig kommet seg ut og overlevd.

- Moren ble tatt av en katt i innspurten, forteller huseieren sjøl, Lp-journalist Lars Bryne.

SE LIVET I FUGLEKASSA OPPSUMMERT I VIDEO HER!

LES OGSÅ: Like før avreise?

Lite insekter

I tillegg har tilgangen til insekter vært dårligere enn normalt, på grunn av den kalde forsommeren. Det forteller vår lokale hobbyornitolog, Olav Såtvedt.

- Det har blitt skrevet mye om dette i år. Fluesnappere lever jo av insekter, så de vil jo rammes hardt av dette, sier han.

Det er ikke uvanlig at fugleunger dør, forteller han videre. Og når en av foreldrene blir tatt av katt, kan det bli skjebnesvangert for et kull.

- Jeg har to katter sjøl, og det er noe av det jeg ikke liker med katter, at de tar fugler og fugleunger.

LES OGSÅ: Undulaten Proffen var fire dager på rømmen

Nedgang i bestand

Morten Ree, organisasjonskonsulent i Norsk Ornitologisk Forening, har uttalt til NRK at bestanden av småfugl får en hard belastning nå, nettopp på grunn av at tilgangen til insekter er mindre enn normalt.

- Men det er ikke kritisk. Det er sånn som skjer fra tid til annen. Det fører til nedgang i fuglebestanden som vi vil merke neste år og kanskje to-tre år framover. Men det vil ta seg opp igjen, uttalte han.

Så gjenstår det å se om det flytter inn nye fugler i fuglekassa. Dersom det skjer, kan det bli nye direktesendinger, forhåpentligvis hvor utfallet blir noe bedre.

Kommentarer til denne saken