Etter funnet av skrantesyke på en reinsdyrbukk i Vinje på Hardangervidda, oppfordrer fjellstyrene jegere til å jakte mer.

– Det viser seg at bukker er mer utsatt for skrantesyke enn simler (hunndyr). Derfor oppfordrer vi jegere til å primært skyte bukk. Jaktkortene i Nore og Uvdal er på 50 prosent storbukk og 50 fritt vilt, og vi håper jegere vil prioritere å skyte bukk, sier Håvardsrud.

Styreleder for Fjellstyrene på Hardangervidda, Vebjørn Håvardsrud opplyser at det er langt igjen til kvoten på 5.000 dyr er fylt opp.

– Fjellstyrene har bestemt seg for å gi 5.000 kroner i fellingspremie til jegere som feller rein med skrantesyke. Det er for å få jegerne til å jakte mer. Det er også en trygghet for den enkelte jeger som da vet at de får kompensasjon for tapt inntekt, opplyser Håvardsrud.

– Viktigere enn noen gang å teste

Fjellstyrene understreker at i år er det viktigere enn noen gang å sende inn prøver av dyrene.

– I årets jakt har det blitt sendt inn rundt 600 prøver til testing på Veterinærinstituttet. Det er kjempeviktig at jegere sender inn prøver av både hjerne og lymfeknuter. Lymfeknuteprøver er viktig for å oppdage skrantesykdommen tidlig.

Får man rein med skrantesyke blir det sendt helikopter for å hente reinen. Reinen blir destruert av Mattilsynet og Veterinærinstituttet.

Vurderer å åpne opp grensene

Håvardsrud forteller at fjellstyrene skal ha møtet onsdag 16. september for å se på mulighetene for å bedre tilrettelegge for at jegere får brukt kvoten sin.

– Reinen har stått på samme sted lenge nå, det gjør at flere jegere ikke får jaktet, fordi reinen står i et området de ikke har lov til å jakte i. I kveld skal fjellstyrene gå sammen å vurdere å åpne opp for fellingstillatelse i områdene utenfor egne områder, særlig i grenseområdene hvor reinen har oppholdt seg den siste tiden, vil dette kunne bli aktuelt.

Reinsjakta varer til 30. september.

– Jeg tror ikke vi kommer til det punktet på Hardangervidda at vi må slakte ned hele stammen. Skjer det blir jeg veldig overrasket, avslutter Håvardsrud.