På grunn av en avtale mellom Intersport og Frelsesarmeen, skulle sykkelreparatør Roar Skalstad bort på Raumyr-mottaket for å ta en liten overhaling på syklene som er levert av folk i Kongsberg.

Han ble overrasket over det som møtte han.

– Av de 18 syklene som var her, skulle 12 av dem blitt kastet. Når hjula ikke går rundt, bør det gå opp et lys for folk. Jeg synes det er drøyt at folk velger å levere det som egentlig er søppel til mottaket, sier Skalstad.

Dyrt og tidkrevende

Han mener mange av syklene heller burde vært kastet på Røysa, og flere av syklene krevde reparasjoner for mange tusen kroner.

– Det er mange som tror det er så lett å bare fikse en sykkel, men det kan være både dyrt og tidkrevende, sier han.

Det var også sykler her som folk hadde brukt penger på å reparere, så helt svart var det ikke.

– Det er jo helt fantastisk å gi bort barnesykler, men da må de også fungere! Stikk innom et sykkelverksted før du leverer sykler – eventuelt dra på Røysa med den, oppfordrer han.

Trenger flere sykler

Thorgeir Nybo er daglig leder ved mottaket på Raumyr. Han sier at de nå har langt færre sykler tilgjengelig enn de har behov for, og at de gjerne tar imot flere.

– Vi trenger sykler både til barn og voksne, sier han.

Nybo mener at det ikke er sikkert at alle sykler har blitt levert i dårlig stand, for mange har blitt brukt i to måneder og noe kan skyldes slitasje.

– Jeg er veldig glad for at Intersport kom bort hit og så over syklene. Vi har ikke penger til å drive med reparasjon av sykler. Derfor ble også mange av syklene kassert i går, sier Nybo.

Syklene som de har behov for, må ha gode bremser og dekk, sier Nybo.

– De må være trygge å bruke, sier Nybo, som håper folk som har sykler de ikke bruker lenger, kan levere de til mottaket til glede for de ukrainske flyktningene.