Mens noen nyter late dager langs kysten eller på fjellet er det andre som benytter sommeren til litt andre aktiviteter. Når Laagendalsposten tar kontakt med Bratberg tusler han i et jevnt tempo langs Tunhovdfjorden retning Rødberg.

Han forteller at gåturen er et innsamlingsprosjekt med formål å samle inn penger til koronahjelp i Mongolia.

Men hvorfor Mongolia av alle steder?

– Min relasjon til Mongolia er gjennom familien til bestekompisen som driver en bærekraftig fabrikk i Darhan i Mongolia, med formål å bringe folk inn i arbeidslivet.

Fabrikken han referer til er produksjonsstedet til TOVA, et norsk selskap som selger tovede tøfler. Selskapet ble etablert i 2006 og har sørget for at omkring hundre mongolske familier har fått både arbeid og levebrød.

(Saken fortsetter under bildet)

Darhan befinner seg i en svært alvorlig situasjon grunnet covid-19, med mye smitte og stigende dødstall. Sykehuset mangler dessverre utstyr til å hjelpe de syke.

Innsamlingen skal dermed gå til innkjøp av medisinsk nødhjelp, både testutstyr og utstyr som kan gi pustehjelp til de syke.

– TOVA har direkte kontakt med sjukehuset og dermed går pengene direkte uten å gå tapt i administrasjonskostnader, forteller han.

Bratberg ønsker også å minne folk på hvor bra landet vårt har håndtert pandemien på global basis.

– Vi har flaks som bor i Norge og bør være takknemlige og fokusere på å hjelpe andre som er i en mye mindre privilegert situasjon.

Et tøffeleventyr

Raskeste vei fra Bergen til Oslo er 464 km, altså hakket lengre enn en kort dagsmarsj. I tillegg har Bratberg gått noen omveier.

– Jeg har hatt litt «uflaks» med veiretningen, noe som egentlig passer litt dårlig ettersom jeg skal rekke fadderuka, forteller Gjermund, som velger å se på dette fra en positiv side.

– Jeg hadde ikke truffet alle de menneskene jeg hadde truffet hadde det ikke vært for avstikkerne, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Han startet turen fra Bergen, hvor han selv studerer, den 11. Juli, og har dermed kommet godt over halvveis på reisen som har fått navnet «Gjermund tøffel-tour».

Selv om tøflene er svært komfortable på et hyttegulv er de i nok ikke i utgangspunktet tiltenkt asfaltvandring. Det er med andre ord lite demping og manglende ankelstøtte.

– Jeg slet ut det første paret i Voss. Over fjellene i Bergen var ganske heftig, men jeg fikk jeg et nytt par sendt med toget, forteller Gjermund som heldigvis (for egne føtters skyld) har fått montert på utendørssåler under tøflene.

Utfordringene til tross, forteller Bratberg at det noe eget med å våkne opp om morgenen, dra på seg tøflene og tusle av gårde - samtidig som man føler at man bidrar med noe godt.

Og skulle hjemlengselen dukke opp, er det bare å tenke på følgende sitat av Reodor Felgen: «Heme æ der du har filttøflan dine.»