Gå til sidens hovedinnhold

Gladmelding til pasientgruppe på sykehuset: Nå skal det bli kortere ventetid og mindre frustrasjon

Artikkelen er over 2 år gammel

Drammen sykehus har tatt grep som gjør at pasienter med «enkle» bruddskader skal slippe frustrerende ventetid med stadig utsatt operasjon.

(Drammens Tidende)

DRAMMEN: Den nye modellen gir kortere ventetid i Akuttmottaket og færre innleggelser før eventuell operasjon, melder Vestre Viken Helseforetak på nettsiden sin.

LES OGSÅ: Norges første spesialist i akuttmedisin

– Pasienter med vanlige brudd har i noen tilfelle måttet vente lenge både på undersøkelse og operasjon fordi øyeblikkelig hjelp selvsagt prioriteres, sier overlege Martin Polacek i nyhetsmeldingen og legger til:

– Mange opplevde ventetiden som frustrerende, blant annet fordi de måtte faste og fordi operasjonen ble utsatt – noen ganger flere dager, dessverre.

Derfor har Drammen sykehus de siste årene etablert en ny behandlingsmodell for pasienter med enkle bruddskader, i for eksempel ankel, håndledd og hånd. Når pasienten kommer til Akuttmottaket kommer han eller hun direkte til en sykepleier med spesialkompetanse på bruddbehandling. Etter å ha blitt undersøkt, tatt røntgenbilde av og eventuelt fått på gips, kan de reise hjem.

– Neste dag vurderes røntgenbildene av en overlege med tanke på operasjon, og de som trenger det blir kontaktet og får time til dagbehandling, oftest innen en uke. I stedet for å vente ved sykehuset kan de være hjemme og heller komme tilbake hvis det skulle skje en akutt forverring før operasjonsdagen, forteller Polacek.

Pasientene får også et telefonnummer så de kan ta direkte kontakt hvis de har spørsmål i etterkant.

Rundt en uke etter skaden opereres pasienten av en ortoped. Pasienten trenger ofte ikke full narkose, men får en mindre omfattende bedøvelse, som også lindrer smertene det første døgnet.

– Pasienten går selv inn på operasjonsstuen, legger seg på bordet, får bedøvelsen, blir operert og kan reise hjem en halv time etter at inngrepet er avsluttet hvis vi ser at alt ellers er ok, sier Polacek.

Kommentarer til denne saken