Et femtitalls unge mennesker fra flyktningmottaket på Raumyr i Kongsberg var invitert på pizza mandag, noe som åpenbart var svært populært.

– Bare det å se at folk har det hyggelig, og da med tanke på hvorfor de har kommet hit, er takk nok, sier Per Lunde, som startet restauranten for over 20 år siden.

– Vi kunne laget en stabel med pizzaer og levert dem på Raumyr, men vi ville gjerne invitere dem til oss, forteller sønnen Christoffer som siden 2019 har drevet butikken.

Staben hans hadde laget og servert rundt 30 pizzaer da Lp var innom mandag. Det så ut som om maten smakte. Her var til og med noen som ikke hadde smakt pizza før.

Det handler om å møte folk

– I utgangspunktet var jeg litt skeptisk, for jeg har en policy om vi skal gjøre noe, må det være for alle, sa Kjetil Korstvedt ved UDI som har fungert som mottaksleder fram til at Frelsesarmeen tar over driften.

– Men når det ringer en blid sørlending, er det vanskelig å si nei. Og nå som vi har fått til noe som gleder så mange, er det bare fantastisk, sier han.

Korstvedt spurte via sin tolk om forsamlingen syns det var greit om avisen brakte utfordringen videre, og fikk tommel opp. Denne gangen var det nemlig ungdommen som var invitert. Tanken om at de voksne som bor på Raumyr bør få oppleve noe lignende også, ble oppfattet som en god idé.

– Myndighetenes tilretteleggelser er én ting, men det å invitere folk ut, at de gjør seg kjent i byen, at de blir møtt – det betyr mye mer enn man kanskje tror. Dette viser at folk bryr seg, og at folk føler seg velkommen, sier Korstvedt.


Tid for raushet

Jonas B. har fra før en viss kultur for å bidra i lokalsamfunnet, blant annet bidrar de til å lage julemiddag sammen med Kirkens Bymisjon.

– Det er mange måter å bidra på, og jeg syns det er tid for å vise raushet. Jeg har ingen betenkeligheter med å utfordre andre serveringsbedrifter til å gjøre noe lignende. Dette var veldig hyggelig, og de er veldig hyggelige gjester, sier Lunde.

– Jeg syns ikke det koster for mye, og det er leverandører som også viser seg å være rause, sier han.

– Det handler litt om å få en mulighet til å bryte dørstokkmila og se seg rundt også. På mottaket er det mange som ikke kjenner hverandre, som kan sette seg ned i godt lag og prate. Alt dette har verdi, mener Korstvedt.

Lunde sier at det har vært hyggelig og rørende å møte folkene som står bak mottaket og ikke minst å lære om hva de bidrar med i den oppståtte situasjonen.