Miniopera i Sølvsalen

Sølvsalen: Salen på Krona tas i bruk lørdag. Øvelsene er i gang.
Begge Foto: Vidar Skaar Borgersen

Sølvsalen: Salen på Krona tas i bruk lørdag. Øvelsene er i gang. Begge Foto: Vidar Skaar Borgersen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Glogerfestspillene blir de første som tar i bruk Sølvsalen til en oppsetning.

DEL

Kongsbergs egen Aleksander Løe Myrling er med.

Scenen på Krona forvandles til en spilleplass for en lidenskapelig kjærlighetshistorie når minioperaen «Venus og Adonis» fremføres lørdag og søndag.

På scenen står stjerner og stjerneskudd, blant annet Kongsbergs store baryton, Aleksander Løe Myrling.

Handlingen i den engelske barokkomponisten John Blows timelange opera kretser rundt kjærlighetens gudinne Venus og den unge vakre Adonis.

– Musikken til denne kjærlighetsmyten er etter min mening noe av det vakreste som er skrevet i den engelske barokktiden, sier den musikalske lederen Olof Boman.

– Publikum kan forvente en timelang forestilling med humor og alvor. Konserten blir full av energi, men også med rolige innslag av vakker musikk, sier han.

- Det er spennende å kunne være den første aktøren som tar i bruk Sølvsalen, sier daglig leder Margit Åsarmoen, og fortsetter.

- Da vi fikk en befaring i salen i høst falt vi pladask for den fantastiske utsikten. Salen er mer intim enn Musikkteateret og passer godt til operaproduksjonen vi skal sette opp i år. Det er alltid spennende med nye arenaer og ny logistikk, men konseptet og lydbildet vårt tar seg svært godt ut i den flotte Sølvsalen og vi gleder oss og tror publikum kommer til å kose seg.

Under festspillene inviteres unge, internasjonale musikere og sangere på vei ut i yrkeslivet til å delta i Young Artist Gloger Academy (YAGA). I år har Glogerfestspillene invitert 11 utvalgte sangere med samme bakgrunn fra forskjellige land til YAGA, blant dem Kongsbergs egen baryton, Aleksander Løe Myrling.

- Dette er en av de første store produksjonene jeg deltar i, så det er ekstra morsomt for meg å gjøre dette her hjemme i Kongsberg. Det er en veldig givende prosess fra man hører musikken og leser notene for første gang til man ser verket komme til liv på scenen. Jeg vil gjerne rose vår dyktige dirigent Olof Boman. Under hans ledelse har vi jobbet strukturert og målrettet med denne forestillingen. Erfaringen fra å jobbe med en profesjonell oppsetning er en verdifull erfaring jeg vil ta med meg videre i det utøvende musikklivet. Det er utrolig inspirerende og lærerikt å jobbe sammen med de andre YAGA-sangerne, fortsetter Aleksander.

Sangerne kommer fra sju forskjellige land, og det er derfor interessant å kunne utveksle og sammenligne erfaringer, meninger og fremtidsplaner. Det har vært mange gode øyeblikk, både på øvingene og i pausene og denne gode atmosfæren finner man også igjen i selve operaen.

– Det har vært en stor opplevelse for meg å jobbe med Venus og Adonis-prosjektet, sier Aleksander Løe Myrling.

YAGA-sangere står alle på operascenen i Sølvsalen denne helgen for å gjenskape den gamle kjærlighetsmyten om Venus og Adonis. Med seg har stjerneskuddene et barokkensemble som består av profesjonelle musikere; Martin Lissola og Karolina Radziej på barokkfiolin, Mari Giske på barokkbratsj, Mime Brinkmann på barokkcello, Vegard Lund på theorbe og Ingeborg Christophersen på cembalo, orgel og blokkfløyte.

Olof Boman har hånd om den musikalske ledelsen og den sceniske idéen. I år samarbeider Glogerfestspillene med Barokkfest i Trondheim og konsertforestillingen skal også fremføres der 4. februar.

I forkant av begge oppsetningene av «Venus og Adonis» gir dirigenten Olof Boman publikum en konsertintroduksjon i foajéen utenfor inngangen til Sølvsalen.

– Jeg vil gjerne fortelle hva som gjør dette verket så spesielt, sier Olof og fortsetter.

- Derfor tar jeg publikum med til barokkens London der vi blir kjent med den engelske komponisten John Blow, hans opera fra 1683 og den tidens estetikk.

LES OGSÅ:

- Det koker nå før festivalen

Fiskum-bonde gir gratis ved til bålet

Billettkontor på Kirketorget

Lippestad åpner Glogerfestspillene

Får fram lyste i mørket

Artikkeltags