For en tid siden fikk jeg en regning på over 15000 kr. fra kommunen. Jeg så at den var helt på viddene, noe kommunen etter hvert samtykket i. Men før jeg kom så langt, var jeg inne på kommunens nettsider for å finne økonomitjenesten. Der ble jeg møtt av en digital dame som spurte om jeg trengte hjelp. Kari heter hun. Jeg har sansen for slikt. I min tid som webredaktør for Kongsberg videregående skole så jeg for meg et nettsted med tilsynelatende analoge dører som man kunne åpne inn til de ulike faga. Det ble heldigvis med tanken.

Å treffe en digital dame er både fancy og hyggelig, men det viste seg at kompetansen var noe mangelfull. Da jeg spurte etter nevnte tjeneste, innrømmet hun ærlig at hun ikke forsto hva jeg mente. Men hun føyet til: “Har du pengeproblemer? Da må du henvende  deg til NAV.” Nå er det sånn at jeg har en ordnet økonomi, og burde ha blitt fornærmet. Men jeg greier liksom ikke å hente fram slike aldeles relevante følelser overfor en digital figur.

Når det gjelder den fancy teknologien, går mine tanker også til den gule blikkboksen man inniblant treffer på byen. En gang lå jeg etter den ned Skolegata. Jeg så at jeg kunne ha passert den til fots, men jeg kunne jo ikke sette igjen bilen. Altså fancy, men til liten nytte. Da bortsett fra at både den og Kari appellerer til vår humoristiske sans. En god latter forlenger visstnok livet. Mitt forslag likevel: Sett den digitale dama på den selvkjørende bussen, og la dem selvkjøre langt av gårde, gjerne forbi Hokksund. Men la busser med bussjåfør med godt humør bli her. Vi må ikke bli så blendet av teknologi at vi glemmer at folk er det vi trenger mest. “Mađr er manns gaman”, sa våre gammelnorske forfedre, - mennesket er menneskets glede. Ja, slik er det.

Hva kunne så kommunen konsentrere seg om isteden? Kanskje et fancy digitalt system som gir varsler når lokalavisa har artikler som inneholder spørsmål til kommunens folk. F.eks. om gangfelta som forsvant i Kongsberg, men ikke i Drammen. Det foresvever meg at det er en del av lokaldemokratiets skikk og bruk at man svarer på slikt og annet. Just saying.