Det er gledelig å se at Bergverksmuseet endelig har fått penger til en fornyelse og oppdatering av museet og tilhørende eiendommer,

I gruveåsen har en gjeng iherdige dugnadsarbeidere gjort en fantastisk innsats for å avdekke gruveminner. Det trekker folk og mange av borda de har satt opp, er så populære at en på gode dager må tidlig opp for å få bord. Kanskje en må begynne med bordbestilling? Kjempeflott.

Det er også kommet mange plakater som gir god informasjon. Det er også bra. Utfordringen er hvordan vi kan få fram sammenhengen og helheten i det som foregikk der. Kan vi tenke oss hvordan det var da flere tusen arbeidere jobbet rundt omkring i åsen? Da rennene ga vann til vannhjulene som dreiv heisene i gruvene der arbeiderne hakket seg fram for å finne sølvet? For et ingeniørarbeid det må ha vært for å få alt dette til å fungere. Hvordan greide de å beregne for eksempel hvor stoller skulle møtes?

Kongsberg var vel egentlig Norges første og største industrisamfunn. Det er gledelig å se sporene herfra til dagens industri.

For at flest mulig skal få se helheten i anleggene, kan jeg tenke meg at det bør settes opp guidede turer. En dagstur kunne være langs Overberget til Kongens gruve og om Schsen til Knutehytta. En annen tur kunne være Underberget, opp Gamle Korsvei til Korset. Derfra langs rennene til Juelsgruve og videre Korsveien og ned til Funkelia kanskje med mat på Skikroa. Her trengs det nok rydding og merking mellom Korset og veien til Ollebakkene.

O-laget kunne kanskje begynne med gruvetrim med en viss informasjon på postene. Kanskje det kan lages egne apper med turforslag og informasjon?

Nå trenger vi kanskje et nytt vers om gruveåsen som kanskje kunne være slik:

Her hvor mye slit har været
Og sig mange menn har næret
Nu der mange minner findes
og mye kundskab der kan vindes.
Lærdom herfra skabte blomster
Kongsberg derav får indkomster
Mange herfra kan erfare
Hvilken skat man bør bevare.