Stordalen taler på den årlige konferansen TEDMED-helsekonferansen i Palm Springs i USA. Konferansen er avholdt, men talene blir offentliggjort gjennom året og tirsdag blir talen til Stordalen lagt ut på nettet, skriver VG.

VG har fått tilgang til talen, hvor hun både er personlig og hvor hun griper fatt i verdens utfordring når det gjelder å sikre nok, sunn mat til en voksende verdens befolkning på en måte som ikke ødelegger planeten.

Hun innleder slik:

– For to år siden fikk jeg vite at jeg kanskje bare har måneder igjen å leve. Jeg ble diagnostisert med en sjelden og livstruende sykdom, kalt diffus kutan systemisk sklerodermi. Symptomene startet med en sportsskade, som aldri helbredet, og som fortsatte å utvikle seg over tid.

–  Som lege, skulle man tro at jeg ville lagt sammen alle signalene. Men jeg fornektet det. Men da jeg innså fakta, måtte jeg ta konsekvensene, skriver VG.

– Akkurat nå er det ingen effektiv kur for min sykdom. Men jeg har gjennomgått en eksperimentell behandling med cellegift og stamcelletransplantasjon – to ganger. Vi vet fortsatt ikke utfallet. Jeg vet ikke og kan ikke velge hvor mye tid jeg har igjen. Men jeg kan bestemme hvordan jeg vil bruke den tiden. Derfor vil jeg fokusere på de utfordringene som faktisk kan løses – her og nå.

LES OGSÅ: