Gustava Blom var født i det herrens år 1800 på Kongsberg. Hun vokste opp i Kirkegata og i Hyttegata. Hun gifta seg med presten Gabriel Kielland og flytta til Lyngdal på Sørlandet.

I erindringsboka si skreiv hun om oppveksten på Kongsberg som sikkert en del kongsbergensere har lest. Hun blei enke og skreiv mange brev til flere av barna sine. Noen av disse breva blei heldigvis tatt vare på, og nå har seks kusiner, alle tippoldebarn av Gustava, transkribert disse breva fra 1862 til 1886 og gjengitt disse i boka «Betraktning fra kabinettet». Litt av en jobb bare det. Men for å få mer ut av hva hun skriver om, forklarer de både i noter, med bilder og ikke minst med personoversikt, så dette blir mer forståelig.

Som et tidsbilde fra denne tida er boka god, selv om det selvsagt er både personlige og private betraktninger. Vi hører om tragisk selvmord og blir med på fine reiseskildringer blant annet tilbake til hjembyen Kongsberg.

Boka blei gitt ut på dagen 222 år etter Gustavas fødsel, 6. mars. Og den er brakt til Kongsberg med tippoldebarnet Ingebjørg Kielland Odden. Gustavas oldebarn, Hjalmar Kielland, var prest i Hedenstad kirke, og dermed kom også Kielland-slekta tilbake til Kongsberg. Siden boka bare selges privat, kan en kontakte Ingebjørg Kielland Odden for å kjøpe boka. Noe som anbefales!