Gå til sidens hovedinnhold

– Han er en verdenskunstner. Norge vet ikke hvor stor han er

Artikkelen er over 1 år gammel

Ingrid Austlid Rise er over seg av begeistring over at selveste Jan Groth har utstilling i regi av Kongsberg kunstforening under Glogerfestspillene.

For abonnenter

– Han kommer til å stige i pris. Det er bare å komme og plassere pengene sine, sier Austlid Rise, som er leder i Kongsberg kunstforening.

Jan Groth har med både tegninger og skulpturer på utstillingen, som altså åpner på Låven onsdag 22. januar.

Groth har gjort kunsten til sin ledetråd i livet. I kontrasten mellom det enkle, det dype og den perfekte balansen mellom intuisjon og kontroll har Groth markert seg som en anerkjent kunstner i mange år.

Forelsket

– Jeg er helt forelsket i kunsten hans, sier Austlid Rise.

Hun betrakter det som stramt, presist og gjennomsiktig.

– Han har en fullkommen løsning på komposisjon. Tykt og tynt, stort og smått, sier hun.

Skulpturene hans er i bronse. De er også streker som sammen utgjør en helhet.

– Han er en verdenskunstner. Norge vet ikke hvor stor han er, fortsetter Austlid Rise.

Jan Groth (81) startet sin internasjonale karriere med utstillinger på legendariske Betty Parsons Gallery. Groth har siden hatt en omfattende utstillingsvirksomhet verden rundt, med separatutstillingen på Guggenheim-museet i New York i 1986 og en retrospektiv utstilling i Museet for samtidskunst i Oslo 2001.

Groth er stadig aktiv i utstillingslivet, og i 2017 var han Festspillutstiller i Bergen Kunsthall.

Groth er representert i museer og samlinger verden over, blant annet Museum of Modern Art i New York, Centre Georges Pompidou i Paris og Louisiana Museum of Modern Art i Danmark, samt Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo.

Offisiell åpning

Utstillingen i regi av Kongsberg kunstforening varer fra 22. januar til og med 16. februar. Under åpningen blir det musikk ved Gjermund Larsen og Bjørn Andor Drage. Kunstneren blir til stede under åpningen. Tore Flesjø skal åpne utstillingen.

Kongsberg kunstforening er inne i et travelt år, for allerede 22. februar åpner neste utstilling. Da skal Anne Kari Amstein og Gabriella Gøransson stille ut papirinstallasjoner.


LES OGSÅ:

Nå får skuespillerne egen heis

E-sport-åpning over all forventning

Nå kan du melde seg på UKM

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.