Gå til sidens hovedinnhold

Handelsstrategi og bysentrums fremtid

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den siste ukens debattinnlegg rundt Kongsbergs handelsstrategi krever en rekke presiseringer.

For det første: Vi er enige med Vegard Wærp i at UMUs vedtak om plasskrevende varer er tilfeldig, og fremstår som skreddersydd for Biltema. Kongsberg trenger en langsiktig handelsstrategi, som holder sentrum levende for generasjonene som kommer. Et slikt vedtak går stikk i strid med dette, og minner mer om en strategi hvor holdningen er at «veien blir til mens vi går».

For det andre: Biltema behandles og omtales som en aktør som kun selger plasskrevende varer, altså varer som traktorer, trelast og bildeler. Det er feil. Biltema er i realiteten et kjøpesenter med 19.000 forskjellige varer, som står i direkte konkurranse til sentrumsbutikkene. Dersom reglene endres slik at man tillater Biltema utenfor byen, da må det bli tillatt for alle andre som selger detaljvarer å etablere seg der også.

For det tredje: Biltema, og andre aktører som hevder at de ikke kan drive i sentrum på grunn av plassmangel, fikk muligheten til å etablere store butikker med gode parkeringsmuligheter i Sølvparken. Her la lokalpolitikerne virkelig til rette for Biltema og andres ønsker. Hvorfor var ikke dette godt nok?

For det fjerde: Biltema presser lokalpolitikere over hele landet, på samme måte som de har presset Kongsbergs lokalpolitikere: de får dispensasjon fra gjeldende arealplaner, til etableringer utenfor sentrum. Nyere eksempler på dette er Bø, Bamble og Namsos. Hvorfor mener Wærp at den eneste løsningen for å bekjempe handelslekkasje, er å etablere disse kjøpesentrene utenfor sentrum?

For det femte: Handelslekkasje til Mjøndalen har flere ganger blitt brukt som argument i denne debatten. De færreste reiser faktisk ikke inn til Mjøndalen for å handle, men snarere til Orkidehøgda, handelsområdet utenfor Mjøndalen. Det er lite som illustrerer poengene våre over bedre, enn en kjøretur gjennom Mjøndalen sentrum: stille gater og lite liv. Slik vil vi ikke ha det i Kongsberg.

Til slutt: 22 av Scala Eiendoms 23 kjøpesentre ligger i sentrum, og dette er en bevisst strategi vi kommer til å fortsette med. Tuven Senteret, det eneste vi eier utenfor sentrum, ble kjøpt for få år siden som en del av en større portefølje. Vi har altså ikke vært med å utvikle Tuven-området på bekostning av Notodden sentrum, men arvet en situasjon de fleste nok vil si er umulig å reversere. Per Mikkelsen sier det veldig godt i Laagendalsposten 6. mai: Vi vil ikke se den samme utviklingen i Kongsberg som på Notodden.

Vi kan ikke få sagt det mange nok ganger: UMUs vedtak er livsfarlig for Kongsberg sentrum, dersom det går gjennom. Vi kan ikke tillate at lokalpolitikerne våre erstatter gode, langsiktige strategier, med tilfeldige, skreddersydde vedtak for bedrifter som nettopp spekulerer i denne ettergivenheten i lokalsamfunn landet rundt.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.