Mange har sikkert ikke gjort unna julehandelen ennå. I år må vi handle lokalt for å støtte de butikkene vi vil beholde. Å handle lokalt kan også bety å handle på nettet.

Er du som meg, går du rundt med gavelister i hodet i hele desember. I fjor endte julehandelen på 117 milliarder kroner. I år forventer NHO at julehandelen vokser med 7,6 prosent fra 2019 til 2020. I år anslås den til å nå opp mot 126 milliarder kroner.

Smittevernregler under koronapandemien tilsier at vi ikke er ute og spiser eller går på kino eller teater eller reiser. Når mindre penger brukes utenlands og på tjenester, kan det føre til rekord i harde og myke pakker under juletreet.

Mange av oss har rett og slett mer penger å bruke i butikken nå. Hver av oss vil bruke 12.160 kroner på varehandel i desember, lyder prognosene.

Når jeg har vært ute i byen, har jeg registrert at butikkene er gode på smittevern. Det er håndsprit ved døra, skilt om å holde avstand og om å bruke munnbind. Butikkene har også begrensninger på hvor mange som kan være inne i butikken samtidig. I år vil jeg slå et slag for den lokale handelen. Selv bor jeg i Moss. Trolig er det der jeg kommer til å legge igjen de fleste tusenlappene, eller i nabokommunene rundt Oslo.

Mange handler mat og julegaver på nett. I en hektisk hverdag setter jeg stor pris på fast levering fra Kolonial.no. Men de lokale butikkene taper på at folk handler julegaver på nett i utlandet. Alle vil ha det enklest mulig, men alle vil jo også at butikkene fortsatt skal være en del av bybildet. Sjekk derfor om din lokale gavebutikk har en nettbutikk også. På den måten kan du handle lokalt uten å møte mennesker dersom du er engstelig for smittefare. Tar du turen i butikken, så husk at det holder at en i husstanden drar på handletur.

Siden nedstengingen 12. mars jeg vært opptatt av at alle må bidra til å holde hjulene i gang slik at vi hjelper bedriftene våre gjennom krisen. Julehandelen er enda en god anledning til å bidra til dette. Ved å støtte opp under lokale butikker, bidrar du til å sikre arbeidsplasser i ditt nærmiljø. Så trekk kortet med god samvittighet.

Når jeg skriver denne oppfordringen så er jeg smertelig klar over at for mange er dessverre forberedelsene til denne julen preget av usikkerhet fordi noen i husstanden er permittert eller har mistet jobben. Jeg mener ikke å legge et ekstra kjøpepress på dere. Det jeg er ønsker er at de som kan, handler lokalt, slik at andre skal slippe å bli permittert.

Jeg ønsker alle en fin juletid sammen med dem de er glad i. I 2021 ser vi fram til at vaksinen skal få bedriftene – ja hele samfunnet i gang igjen som før.