Har du også lyst på et sentrum av episke dimensjoner?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Hva skal til for at Kongsberg sentrum blir en levende og attraktiv plass hele året rundt? I dag er det lite liv i sentrumsgatene våre, folk er inn og ut av bilene sine for å dra innom en og annen butikk eller restaurant. Dette er ikke nok for at handelsstanden skal få det inntektsgrunnlaget de trenger. Allikevel får man til et yrende folkeliv under jazzfestivalen som fører til mer penger i kassa for de fleste, selv om det som er ganske så labert ellers. 

Suksessfaktoren under jazzen er at skjer ting hele tiden og at det er lagt opp til sosiale møteplasser på tvers av generasjoner over hele byen. Et sted å være for enhver smak og alder. Det er rett og slett mange mulig steder hvor man kan henge uten å måtte kjøpe så mye. Når det er folk i byen vil det uansett føre til at butikker blir mer besøkt i det lange løp. En annen ting som gjør jazzen til den ultimate opplevelsen av en skikkelig levende by, er at innbyggerne kan gå rundt i de største hovedgatene. Det er ikke mer attraktivt med bil overalt. For en liten stund siden kom det et forslag fra Kongsberg Næringsforum om å åpne gågata for bilister. Kommunen har alltid tilrettelagt for bil i sentrum og det har som vi ser ikke ført til mer liv. Derfor bør vi heller prøve oss på det stikk motsatte. Kanskje man heller burde forlenge gågata og sørge for at det er tilstrekkelig med steder hvor man kan sitte ute hele året. Se på Tønsberg, Trondheim, Oslo. Eller vend blikket nedover Europa der det er plass til at mennesker kan oppholde seg og tilrettelagt for at de kan møtes, dermed møtes folk. Hva med en gågate fra knutepunktet og opp til kjerka hvor kun autonom buss, kanskje kollektivt og varetransport har mulighet til å kjøre, selvfølgelig også til enkelte eiendommer ved behov. Og hva med en skiløype gjennom sentrum? Tenk en gågate som kan kobles sammen med elvepromenaden, det er nesten en turistattraksjon i seg selv. Det vil gjøre byen mer åpen, trygg og mer inkluderende. Det må bli lettere å henge i egen by uten at du nødvendigvis må gjøre noe, det skal være koselig og ålreit å oppholde seg i sentrum. Jada bilen og parkering kan fortsatt være med. Det ene utelukker ikke det andre, men noen steder bør mennesket være i sentrum, bokstavelig talt.
 

Hva med å skaffe varmelamper og glasstak over ulike sittegrupper for at været ikke skal sette en stopper for aktiviteten ute. De tomme lokalene på begge sider av Laagen kan brukes til steder man kan møte andre og ta med seg strikketøyet, tegneblokka eller pc-en. Noen av de kan kanskje leies ut billig for at gründere kan etablere seg, for leieprisen i sentrum er ikke snill mot dem som ikke har store kjeder eller kapital i ryggen. Det bør også bli egne steder hvor ungdom kan utfolde seg kreativt og danne fellesskap. Små lavterskel konsertscener så hvem som helst kan prøve seg. Parkområder hvor man kan grille og slappe av, ta seg en dukkert eller nyte et eple fra et tre i parken. Kanskje en flytende badstu i Laagen. Mulighetene er uendelige. Vi må lage et sentrum som folk ønsker å oppholde seg i, ikke bare for shoppingens del. For innerst inne er nok de fleste lei av forbrukssamfunnet, vi søker etter hvert mer av det som er ekte som samhold, kultur og kulinariske opplevelser. Derfor må et sentrum legge opp til det. Det betyr ikke at handelen er død, men det betyr at det er på tide å tenke nytt om konseptet handel. Så la oss tenke litt lenger, se helhetlig sånn at Kongsberg sentrum kan nå sitt fulle potensial.

Vilde Håvardsrud og Siver Tveita

De Grønne Kongsberg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.