Gå til sidens hovedinnhold

Har Kongsberg blitt en nei- og avvisende by?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Har Kongsberg blitt en nei og avvisende by?

Leste på FB nå at kommunen ikke vil ha McDonald’s hit eller. Redd for konkurranse for Kebabsjabbene eller… Ikke skal vi ha Biltema eller noen av de andre større detaljevarehandel butikkene. Kommunen er redd for konkurranse, at bysentrum vil dø ut. Vær så snill, ikke sammenlign oss med Notodden der ble det gjort en tabbe med å la alle småbutikkene flytte til Tuvensentret. Det er vel ikke det det er ønske om på Kongsberg, vi ønsker oss Biltema, Jula, Rusta el.l. så vi slipper og kjøre til Mjøndalen. Hørte ikke så mye om detaljehandel og konkurranse nå OBS bygg og ByggMax kom og etablerte seg på Kongsberg, men dem er jo store konkurrenter til Montér som er godt etablert og som ligger sentrum nært. Hørte vi noe når Clas Ohlson kom? Stor konkurrent til Jernia som også er godt etablert midt i sentrum. Begge stedene eksisterer ennå. Kongsberg sentrum består stort sett av Kebab, frisører, kafeér, klesbutikker og boliger. Det jeg prøver og si er at Kongsberg sentrum blir ikke dødt selv om vi hadde fått Biltema, Jula, Rusta eller noe av den type butikker hit. Snakket kommunen om at det da må bygges 5000kvm.? Er det for å skremme eventuelle utbyggere bort ifra Kongsberg? Er det gårdeiere i Kongsberg sentrum som er redd for å miste husleien sin, som har fått så mye politisk innflytelse at det har blitt en bremsesko?

Tenk og fått etablert slike butikker på et sted utenfor sentrum, noe ala Orkidéhøgda i Mjøndalen.

Det blir snakket om handelslekkasje. Ja, jeg er selv med på det. For et par dager siden var jeg på Biltema Mjøndalen for å kjøpe en ting som ikke er å få kjøpt på Kongsberg. Da selvfølgelig blir det en runde rundt til de andre butikkene også, dem ligger jo i nær omkrets. Når jeg først var der var ikke veien så veldig lang til McDonald’s på Åssiden eller. Det gikk noen kroner på den turen, penger jeg mer enn gjerne skulle ha lagt igjen på Kongsberg. Den buksa og t-skjorta jeg kjøpte på Buskerud Storsenter hadde blitt kjøpt på Kongsberg, for jeg hadde ikke trengt å reise ut av byen for å komme på Biltema!

Tenk hvor mange arbeidsplasser det kan skape, inntekter til kommunen hvis det kunne bygges ut her også.

Den type butikker jeg snakker om vil ikke skade Kongsberg sentrum. Jeg tror nesten tvert imot, for da kan en del av handelslekkasjen bli borte og penger som blir brukt i Drammen (Nedre Eiker) og på Buskerud Storsenter vil forbli på Kongsberg. En stor fordel med Buskerud Storsenter er at der kan vi parkerer så lenge vi vil, der kan vi handle og gå på kafé uten å måtte tenke på parkometer…

Slik det er nå så skal byen fortettes med boliger og all handel skal foregå i sentrum, det blir vel kræsj, det nytter ikke med «ja takk begge deler» i lengden. Hvor mye er det plass til, inne i sentrum? Det står noen tomme lokaler i der, sikkert ikke lett å drive noe noe, men hadde handelslekkasjen blitt stoppet så hadde det kanskje blitt lettere å drive butikk på Kongsberg også. Slik som det er nå i dag så er ikke handelslekkasjen til å unngå. Men det må også huskes på at netthandel må ta en del av skylden for mindre handel i butikker.

Burde ikke Kongsberg kommune være en fremoverlent kommune for og tiltrekke oss innflyttere. Det er ikke nok å reklamere for flott turterreng og våpen/olje produksjon, og tenk, vi har Universitet her også, men når eventuelle interesserte innflyttere ser at vi mangler en del tilbud på handelssiden, så er veien kort til å velge Kongsberg bort til fordel for et sted nærmere Drammen.

Noen ganger virker det som at Kongsberg kommune blir styrt av et gammelt gubbe/kjerringvelde som ikke vil følge utviklingen som skjer rundt oss, er det på tide med et bytte, få yngre krefter inn som ser at vi ikke kan stagnere, men som vil utvikle byens nærområde.

Lurer på om dere som sier nei til butikkutbygging på Kongsberg med håden på hjerte kan si at dere aldri reiser ut av Kongsberg på handletur…

Skrevet under mye irritasjon av Gunhild Mytting

11.05.2021

Kommentarer til denne saken