Som Sriskandarajah Selvadurai. Driveren av Kongsberg Galaxy, som kom fra Sri Lanka for å studere elektronikk på Fagskolen for snart 40 år siden, solgte gatekjøkkenmat i Kongsberg for nesten 10 millioner kroner i fjor.

I all hovedsak selger han take away, både pizza, burgere og kebab. I det første av det som har blitt flere intervjuer i Laagendalsposten, fortalte han at han trivdes godt der ute på Steglet, der han holdt til de første årene. På spørsmålet om han ikke lå for langt unna sentrum, svarte han at mange av kundene faktisk bor på den andre siden av byen – som Raumyr, i Sulusåsen og på Gamlegrendåsen. Det første hele året han holdt på, tilbake i 2014, solgte han for 3,4 millioner kroner – og har økt omsetningen hvert år siden.

Da St1-kjeden for et par år siden fikk andre planer på tomta med både bensinpumper og bilvask, planer som ikke inkluderte gatekjøkkenet, måtte Selvadurai og de ansatte flytte drøye to kilometer lenger ut. Noe de gjorde i mai i fjor. Men det viste seg jo at kundene bare fulgte etter til Moane. 2021 er det året de har solgt mer gatekjøkkenmat enn noen gang før. Med en omsetning på 9,8 millioner kroner.

Ingen andre gatekjøkken kan vise til noe lignende i Kongsberg. Faktisk ikke i Drammen, Stavanger, Haugesund, Tønsberg, Larvik, Skien, Sandefjord eller Notodden heller, for å ta et tilfeldig utvalg. De gatekjøkkenene i Norge som omsetter for tosifrede millionbeløp, ligger ved langt mer trafikkerte veier enn nedlagte E 134.

I Kongsberg har flere gatekjøkken opp gjennom årene omsatt for to til tre millioner kroner, få av dem i pluss. Jafs har i sine to år i Storgata solgt for 3,3 og 4 millioner kroner, med underskudd begge år. Kafeene i byen omsetter gjerne for mellom fire og fem millioner, og Furuly Spiseri, godt plassert i rundkjøringen i Hvittingfoss, omsatte i 2021 for 5,5 millioner kroner.

En skal vokte seg for å karakterisere enkelte bransjer som det ene eller det andre, men å si at gatekjøkkenvirksomheter stadig skifter eiere, er ikke å dra det for langt. Heller ikke i Kongsberg. Men Selvadurai har holdt det gående. For fjerde året på rad kan drammenseren vise til et overskudd på langt over millionen. Eiendelene, som i starten lå under 300.000 kroner, er i dag på over 10 millioner. Det hele startet med at han tok over gatekjøkkenet fra en kamerat som ikke orket mer, etter at han selv hadde jobbet der i tre-fire år. Han hadde en teori om hva han måtte gjøre, og har fulgt planen. I inneværende år ligger 60-åringen med sine 11 ansatte an til å oppnå et tosifret millionbeløp på take away – seks kilometer utenfor Kongsberg sentrum.

Det er rett og slett imponerende.