Gå til sidens hovedinnhold

Hele, faste stillinger for kvalitet, attraktivitet og likestilling

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

SV vil ha bedre kvalitet i helse og omsorg i Kongsberg. Vi vil ha hele, faste stillinger.

Flere eldre som trenger assistanse i hverdagen føler at døren deres er en svingdør. Fremmede personer kommer og går. Eldre, psykisk utviklingshemmede og andre tjenestemottakere skal føle trygghet, forutsigbarhet og vite hvem som kommer på jobb. Helsefagarbeiderne, vernepleiere og sykepleierne bør få mulighet til å skape gode relasjoner til dem de skal verne og hjelpe.

SVs plan er å ha hele, faste stillinger.

Fire av fem nyutdannede helsefagarbeidere jobber deltid.
Kommunenorge mister mange dyktige og gode arbeidstakere fordi de ikke kan leve med deltids- eller vikarstillinger. Mange slutter fordi de ikke kan låne penger for å kjøpe bolig, de kan ikke planlegge ferie og de vet ikke om de har penger til å betale husleia.
Norge trenger mer enn 40.000 helsefagarbeidere og 21.500 sykepleiere i 2030.


Å gi SV en stemme er en garanti for å få flere hele, faste stillinger som gjør at Kongsberg kan friste flere gode fagpersoner til helse- og omsorgssektoren. Bra for de eldre, og bra for de ansatte.

De som har deltids- og vikarstillinger er mer syke enn de som har 100 % og faste stillinger. Sykemelding koster mye i kommunen vår. Hele og faste stillinger kan altså redusere sykefraværet og være kostnadseffektivt.


Et annet element i arbeidet for økt heltid er likestilling. I Kongsberg som i andre kommuner i Norge er det en overvekt av kvinner som jobber deltid i kommunen. Å skape muligheter for heltid for flere av dem vil minske de økonomiske forskjellene mellom kjønnene og vi vil ha skapt en litt mer rettferdig kommune.


Mange vikarbyråer tjener rått når kommunen har mange syke ansatte. Timeprisen til sykevikarer er mye dyrere, fordi firmaene vil ha mye profitt. SV vil ha vikar-«pool» med fast ansatte som kjenner rutiner, aktuell brukergruppe og ikke minst: brukerne selv.

SV vil at:
- Kongsberg skal ansette hele, faste stillinger
- Oppgradere helsepersonell fra deltid til fast, hel stilling
- Vikar-«pool» med hele, faste stillinger

SV vil ha hele, faste stillinger.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.