– Forebygging, behandling og rehabilitering er viktig!

GODT HUMØR: Roald Adolfsen i LHL Kongsberg inviterer til slagkafe på vandrerhjemmet.

GODT HUMØR: Roald Adolfsen i LHL Kongsberg inviterer til slagkafe på vandrerhjemmet. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Roald Adolfsen ble syk for noen år tilbake, og vet hvor viktig forebygging og rehabilitering er etter sykdommen. Nå står han i spissen for en stor slagkafé i Kongsberg, som skal gi viktig informasjon om hjerneslag.

DEL

Hvert år rammes rundt 12.000 personer av hjerneslag i Norge. I 2015 registrerte Kongsberg sykehus 101 pasienter med hjerneslag i Norsk hjerneslagregister, som var en dekningsgrad på 94 prosent.

– Hjerneslag rammer mange, og angår enda flere, derfor inviterer vi til stor slagkafé mandag 6. mars med viktig informasjon til slagrammede, pårørende og andre interesserte, sier Roald Adolfsen i LHL Kongsberg.

I februar 2014 skrev Laagendalsposten om Adolfsen som har endret livsstilen sin, og lever et nytt liv etter at han fikk hjerteinfarkt. Etter å ha følt seg dårlig en stund uten å skjønne hvorfor, endte en helt vanlig dag for Roald Adolfsen i ambulansehelikopter og flere uker med sykehus og opptrening. Nå er han aktiv i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) på Kongsberg.

Slagkafeen holdes på Kongsberg Vandrerhjem Bergmannen, Vinjes gate 1, Kongsberg, mandag 6. mars klokka 13.00-16.00. Det er ikke første gang det arrangeres slagkafé, for i juni i fjor var det en pangstart for slagkafeen.

Kafeen holdes i vandrerhjemmet mandag ettermiddag.

Kafeen holdes i vandrerhjemmet mandag ettermiddag. Foto:

To eksperter

– Vi får besøk av to ekspert på forebygging av og diagnostisering, behandling og rehabilitering ved hjerneslag, forteller Adolfsen.

Det er lege Oscar Kristiansen som kommer, og han er lege ved slagenheten på Kongsberg sykehus. Han skal snakke om diagnostisering av og behandling ved hjerneslag.

I tillegg kommer Iselin Løvhøiden, som er spesialfysioterapeut i LHL Hjerneslag. Løvhøiden deltar også i Helsedirektoratets revisjon av nasjonale faglige retningslinjer for behandling og rehabilitering ved hjerneslag, som er en del av forberedelsene til kommende pakkeforløp for hjerneslag.

– Hun har også sammen med LHL Hjerneslag gitt innspill til Helsedirektoratets statusrapport for hjernehelse, som blant annet ble presentert av helsedirektøren på LHL Hjerneslags ettårsmarkering i Oslo 9. februar, opplyser Adolfsen.

Bassengtrening

Roald Adolfsen selv skal snakke om bassengtrening i LHL-regi.

– Slagrammede må leve videre med ulike utfall. Forskjellige former for mosjon og trening har effekt både som rehabilitering og som forebygging av nye slag.

– Mange slagrammede får utfordringer med balansen, koordinasjon og styrke. For disse er bassengtrening veldig effektfull fordi vannet gir treningsmotstand, demper smerter og hindrer skader som for eksempel  lårhalsbrudd ved fall, forteller Løvhøiden.

Artikkeltags