38-åringen som er tiltalt for Kongsberg-drapene, var i mange år inn og ut av helsevesenet. 33-åringen som tirsdag ble skutt og drept på Bislett i Oslo, var ilagt tvungen psykisk helsevern etter et knivangrep i 2019. Hendelsen skjedde dagen etter mannen slapp ut på kortvarig permisjon fra en helseinstitusjon.

– På generelt grunnlag, også med bakgrunn i hendelsen på Kongsberg, har jeg hatt en tett dialog med min kollega justisministeren. Vi har satt i gang et arbeid for å se på hvordan politi og helsevesen samarbeider, sier helseminister Ingvild Kjerkol til Dagbladet.

I 2017 medførte en lovendring at det ble vanskeligere å tvangsinnlegge psykisk syke personer. Nå tar altså Kjerkol og justisminister Emilie Enger Mehl initiativ til å evaluere hvordan denne lovendringen har fungert.

– Vi vil nå hente inn fagstemmer på hvordan den er praktisert, sier Kjerkol, som legger til at regjeringen ønsker å øke sengekapasiteten i psykiatrien blant annet som følge av oppfordring fra politiet.

Rettspsykiater Randi Rosenqvist var sakkyndig i straffesaken mot 33-åringen som tirsdag ble skutt og drept. Hun er sterkt kritisk til kvaliteten på det psykiatriske helsetilbudet i Norge.

– Det har gjennom flere år vært et press på minst mulig tvang i psykiatrien og et sykehus blir målt på kvaliteten på hvor få som blir tvangsinnlagt eller hvor kortvarig pasientene er på sykehus. Det mener jeg er helt gale parametre å måle psykiatriens kvalitet på, sa Rosenqvist til NRK onsdag morgen.

(©NTB)