– Oi, det var utrolig gøy! Det er fint å høre at det er bevissthet rundt panting, og at så mye havner der det skal. Jeg vil tro at det er en godt innarbeidet rutine for folk flest, sier butikksjef ved Meny Sandsværveien, Christine Risjord i en pressemelding.

Selv med åpne grenser igjen etter pandemien, har pantetallene holdt seg stabile.

Mye plast

– Vi pantet over 1,5 milliarder flasker og bokser i Norge. På den måten bidro vi til at totalt 21.600 tonn plast og 13.200 tonn aluminium ble resirkulert til nye flasker og bokser, sier Risjord.

Butikksjefen legger til at hun ser butikkens totaltilbud som den avgjørende faktoren for de gode panteresultatene.

– Det er litt konkurranse i området, så vi jobber hardt for å kunne være en attraktiv dagligvarehandel, sier Risjord.

– Å pante er noe av det enkleste vi kan gjøre for å ta vare på ressurser og dempe klimautslipp. Nye maskiner i mange butikker gjør pantingen enda enklere enn før, så vi håper at alle snart panter alt, sier Randi Haavik Varberg, kommunikasjonsdirektør i Infinitum, som eier og driver panteordningen.

Resirkulering

De totale pantetallene for Norge i 2022 var 921 millioner bokser og 601 millioner flasker. I tillegg kom det inn 38 millioner utenlandske enheter uten pant, ifølge pressemeldingen.

– Pantesystemet er helt unikt, og kanskje det beste sirkulære systemet vi har i Norge. Alle materialene i boksene og flaskene brukes om og om igjen. Det er sirkulærøkonomi i praksis, sier Varberg.

Infinitum er opptatt av at materialene skal få leve lengst mulig, og brukes igjen og igjen i nye flasker og bokser. I tillegg sparer resirkulering mye energi.

– I fjor sparte panting og resirkulering strøm tilsvarende forbruket til 65.000 husstander. Alle som panter bidrar dermed også til å løse energikrisen, i tillegg til klimaproblemene, sier Varberg.

Disse fem butikkene fikk inn mest pant i Viken i 2022:

  1. Obs Lillestrøm: 8.162.0202.
  2. Obs Vinterbro: 4.982.1693.
  3. Kiwi XL Ligosenteret: 4.472.0614.
  4. Obs Jessheim: 4.206.1895.
  5. Rema 1000 Gystadparken: 4.144.871