(Drammens Tidende)

I Drammen kommune blir det en digital sending som i fjor. Sendingen kan du også følge direkte på dt.no. Den varer fra klokka 08.00 til 13.00, og kan også ses på drammen.no eller i opptak senere.

I sendinga blir det vist taler, flaggheisinger, kransenedleggelser, korpsinnslag, festgudstjeneste og stemningsrapporter.

Under følger program for de ulike kommunene Drammens Tidende har innenfor sitt dekningsområde. Når det gjelder nasjonal markering, vil det over det ganske land avfyres 21 skudd presis klokka 12.00. I Drammen avfyres skuddene fra Holmennokken og Batteriøya i Svelvik.

Drammens program

Ellers ser programmet for Drammen slik ut:

Hele kommunen:

08.00: Salutering fra Holmenokken (tre skudd)

08.00: Flaggheisinger

11.00-13.00: Veteranbilkortesje gjennom hele kommunen. Starter i Hokksund og avslutter i Svelvik. Se Facebookgruppen 17maidrammen for mer info.

11.30: Båtkortesje starter fra Tangen båthavn og kjører oppover Drammenselva.

Mjøndalen, Steinberg, Åsen, Krokstadelva, Stenseth og Solbergelva:

08.00-13.00: Flaggheisinger og kransenedleggelser, korps, speidere og kor. Solberg musikkorps, Eiker Janitsjar, Krokstad og Solberg skole korps spiller på ulike steder i kommunedelene.

Åskollen, Skoger og Konnerud:

08.00-13.00: Flaggheisinger, kransenedleggelser ved minnesmerker / statuer ved speiderne. Korpsene spiller i kommunedelene.

Åssiden, Øren og Bragernes:

07.00: Kirkeklokkene i Bragernes kirke kimer.

07.00-10.00: Flaggheisinger på skoler, torgene og bybrua ved speiderne. Kransenedleggelser ved minnesmerker/statuer. Korpsene spiller i kommunedelene.

Danvik, Austad, Fjell, Brandenga og Tangen:

07.30-13.00: Flaggheisinger. Kransenedleggelser ved minnesmerker/statuer. Korpsene spiller i kommunedelene.

Strømsø, Rødskog og Gulskogen:

08.00-13.00: Flaggheisinger. Kransenedleggelser ved minnesmerker/statuer.

Svelvik, Berger og Nesbygda:

07.00: Saluttering fra Batteriøya.

08.00-13.00: Flaggheisinger, tale og nedleggelse av blomsterkranser. Svelvik Musikkorps spiller på ulike steder i kommunedelen gjennom dagen.

11.00-13.00: Nesbygda Brass spiller flere ulike steder mellom Hella og Tørkop.

11.30: Båtkortesje – start sør for Svelvik.

12.00: Saluttering fra Batteriøya (21 skudd).

Liers program

Det blir alternativ feiring med blant annet musikkorps og traktortog, melder kommunen på egne nettsider.

Mellom klokka 08.00 og 13.00 spiller Høvik og Lier skolekorps, Tranby skolekorps, Hennummusikken, Sylling og Oddevall skolekorps og Lier janitsjar på ulike steder og institusjoner i Lier.

– Av hensyn til smittevernreglene må publikum ikke samle seg langs veien når korpsene passerer. Av samme årsak annonserer ikke korpsene klokkeslett og nøyaktig sted de kommer til å spille, skriver Lier kommune.

For å få med seg korpsmusikken kan man gå ut på verandaen, eller følge korpsene på egne Facebook-sider, hvor de kommer til å lage direktesendinger underveis.

Fellessang:

Lier kommune oppfordrer innbyggerne til å synge nasjonalsangen fra der de er klokka 12.00, etterfulgt av Liersangen.

Traktortog:

Lier Bygdeungdomslag arrangerer traktortog med start fra Sylling skole klokka 10.00. Traktortoget skal innom blant annet Oddevall, Lierbyen, Nøste, Lierstranda og Lierskogen.

– Arrangøren følger smittevernreglene, og ber publikum holde avstand dersom de står langs veien for å se på.

Det blir også 17. mai-kafé på Lier Bygdetun fra klokka 12.00 til 16.00.

Ordførerens tale kan du få med deg på www.lieropplevelser.no og www.lier.kommune.no.

Øvre Eikers program

Øvre Eiker kommune har ikke gått ut med noe offisielt program for 17. mai-feiringen. Jon Wold er koordineringsansvarlig i kulturseksjonen i kommunen, og forteller at det blir en blanding der skolekretser og komiteer gjør litt forskjellig.

Det blir som de fleste andre steder pop up-korps og kransenedleggelser.

Det blir også tre forskjellige bilkortesjer i områdene Røren/Omåsen, Skotselv/Bingen og gjennom Hokksund til ulike tidspunkter. Det er det mer informasjon om på Facebook.

– Vi har en sterk oppfordring om at man ikke skal samle seg mange, sier Wold.

Askers program (Røyken og Hurum)

Klokka 07.00: Salutt

Flaggheisinger. Kransenedleggelser og blomsternedleggelser. Pop up-korps, kormusikk og sang rundt om i bygda og ved sykehjemmene og bofellesskapene våre.

12.00: Synger nasjonalsangen med hele Norge etter at det er avfyrt salutt.

17. mai-båttog i indre Oslofjord.

Digitale arrangementer:

Minecraft 17. mai tog – Asker kommune har egen fane i 17. mai toget i spillet Minecraft. Toget går klokka 09.30 og du kan se om du kjenner igjen venner og kjente steder fra Asker.

Ordførerens 17. mai tale legges ut på kommunens hjemmeside og på Facebook.

Holmestrands program (Sande)

Holmestrand kommune vil ha digital feiring med direktesending som streames fra kommunelokalet i Sande. Det blir blomster- og kransenedleggelser man kan se sammen.

Kommunen oppfordrer innbyggerne til å sende inn videoopptak. I fjor sendte 120 innbyggere video av at de sang nasjonalsangen. I år ønsker kommunen at innbyggerne skal synge den nye sangen «Lenge leve Holmestrand».

Det blir kortesjer gjennom Sande, Hof og Holmestrand med bil, båt og traktor.

Klokka 10.30 blir det traktorkortesje med start i Sande. Klokka 10.30 blir det også veteranbilkortesje med start i Sande (parkeringsplassen ved Bjerkøymoloen). Båtkortesje med start fra Nordre Jarlsberg brygge klokka 13.00.

Modums program

I Modum blir det bilkortesje på 17. mai, med oppmøte klokka 11.30 ved Rådhuset. Klokka 12.00 synges nasjonalsangen i hele landet, og etter det kjører kortesjen nedre vei mot Drolsum, krysser R45, Sysle, Vikersund, Kroka, Geithus, Åmot og tilbake over Heggensiden og til Strandpromenaden i Vikersund.

– Alle kan delta. En trenger ikke ha en veldig gammel eller veldig spesiell bil. Men det er morsomt om man gjør litt ut av det, og for eksempel pynter bilene. Alt som durer og går kan delta, og vi håper også noen tohjulinger melder seg. Foreløpig mangler vi motorsykler, og vi håper på flere russebiler, sier primus motor Øyvind Christensen på Modum kommunes nettsider.

Kommunen har foreløpig ikke lagt ut noe mer på nettsidene om hva de planlegger for 17. mai. I fjor gikk kommunen sammen med Bygdeposten og TV Modum og sørget for en skikkelig feiring digitalt.

Sigdals program

I Sigdal blir det både gudstjeneste ved Eggedal eldresenter og i Prestfoss på Sigdalsheimen, skriver Bygdeposten. Det blir også korpsmusikk fra flere lokale korps.

– Det vil ikke være mulig for andre å komme på disse gudstjenesten, da den er forbeholdt beboerne på eldresenteret og på grunn av smittevernregler, sier Monica Winther, konstituert leder for kultur i Sigdal til Bygdeposten.

Det blir også veteranbil- og traktorkortesje.

Krødsherads program

I Krødsherad blir det rebusløp med biler rundt Krøderfjorden, skriver Bygdeposten.

– Dette er noe alle kan delta på. I fjor deltok 90 biler fra Krøderen og 86 fra Noresund, sier Ann Cecilie Lehne fra 17. mai-komiteen til avisa.

Det er blant annet også planlagt flaggheising både på Krøderen og ved Kryllingheim.