I utstillingen, og boka «GYM» viser Hilde Honerud fotografier som er tatt de siste årene under flere opphold ved Moria Camp, en beryktet gresk flyktningeleir på øya Lesvos. Her har hun fulgt organisasjonen Yoga and sports With Refugees.

Utstillingen er i Melk galleri i Oslo.

Tett på

Under oppholdene har Honerud deltatt på ulike aktiviteter som yoga, svømming, bryting, kickboksing og boksing.

Arbeidene til Honerud ligger tett på en journalistisk, dokumentarisk stil, men motivene er langt unna det klassiske katastrofefotografiet.

Gjennom en formal tilnærming, ønsker Honerud å undersøke hvordan prekære politiske og sosiale forhold kan oppleves gjennom det hverdagslige og gjenkjennelige. Gjennom sine fotografier forsøker hun å smelte sammen våre liv gjennom dagligliv og nærhet, og på den måten trekker hun fram både det lille og det store livet.

Både i utstilling og i bok, har Honerud satt sammen dokumentariske bilder, sammen med bilder som er helt tydelig manipulerte.

– I en tid der bilder finnes overalt, og katastrofale hendelser blir alminneliggjort gjennom medier, er det et påtrengende spørsmål; hvordan kan vi kommunisere om alvorlige hendelser gjennom bilder? Jeg lurer på om en slik inflasjon i nyhetsbilder med dramatiske virkemidler kan skape distanse, eller kanskje en nummenhet, mer enn et engasjement, sier hun i en pressemelding.


(Saken fortsetter under bildet).

Idrett

Honerud er tett på de hun fotograferer, over uker, måneder og noen ganger år. Hun ser på det som helt nødvendig i forsøket på å oppnå det hun mener er viktigst; formidle opplevelsen og virkeligheten til den som blir fotografert. Mange av bildene har blitt til i tett samarbeid med de avfotograferte.

Boka inkluderer tekster av Susanne Ø. Sæther, sjef for fotografi, og nye medier på Henie Onstad Kunstsenter og Estelle Jean, grunnlegger og leder av YSF.

Yoga and Sports for Refugees oppsto under den humanitære krisen i Middelhavet. Organisasjonen bruker idrett for å hjelpe folk å finne verdighet og mening, og den mentale og fysiske styrken som kreves for å gjennomgå monotonien, frustrasjonen og stagnasjonen i deres nåværende situasjon.

(Saken fortsetter under bildet).

Bakgrunn

Hilde Honerud (f. 77) er utdannet ved Kunsthøyskolen i Oslo avdeling Kunstakademiet og Napier University i Edinburgh. Hun er førsteamanuensis i fotografi ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Honerud har de senere årene stått bak en rekke utstillinger, seminarer og publikasjoner. I 2018 var hun fylkeskunstner i Buskerud, hun har hatt separatutstillinger på blant annet Rake visningsrom i Trondheim, Kunstmuseet Nord-Trøndelag, Tenthaus, Fotogalleriet i Oslo, Buskerud kunstsenter i Drammen og Bærum kunsthall. Hun har blitt kjøpt inn av private og offentlige samlinger og mottatt en rekke priser. Honerud bor i Kongsberg og har atelier i Vestfossen. Nå jobber hun på USN handelshøyskolen.

Boka er støttet av Fritt Ord, Vederlagsfondet, Bergesenstiftelsen, Kulturrådet, USN Handelshøyskolen, Kongsberg kommune og Norsk fotografisk fond.

Honerud selger også en spesialutgave av boka og signert fotografi på 100 kopier. Alle inntektene av spesialutgaven går til Yoga and Sports with Refugees.